Ινιακή νευραλγία

Με τον όρο «ινιακή νευραλγία» χαρακτηρίζουμε τον πόνο που εμφανίζεται στην ινιακή περιοχή, δηλαδή στο πίσω μέρος του κρανίου, περιοχή που νευρώνουν τα ινιακά νεύρα. Για να είναι ένας πονοκέφαλος ινιακή νευραλγία, απαιτείται να έχει κάποια τυπικά χαρακτηριστικά. Τα κυριότερα από αυτά είναι η μεγάλη ένταση του πόνου, η εμφάνιση κατά παροξυσμούς με διάρκεια λίγων δευτερολέπτων και ο οξύς ή «διαξιφιστικός» χαρακτήρας, δηλαδή το αίσθημα ότι ο πόνος μοιάζει με «ξυραφιά ή μαχαιριά». Από τα τρία χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο, για να είναι ο πόνος ινιακή νευραλγία. Επίσης, στην ινιακή νευραλγία συνήθως συνυπάρχει δυσάρεστο αίσθημα ή και πόνος στην περιοχή, ακόμη και με απλά ερεθίσματα, όπως το να ακουμπήσει κανείς απαλά το δέρμα ή και τα μαλλιά της περιοχής. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή, δηλαδή το άγγιγμα με ελαφρά πίεση προκαλεί πόνο, ενώ σε αρκετούς ανθρώπους μπορεί η πίεση σε συγκεκριμένα σημεία, που περνάνε τα ινιακά νεύρα να προκαλεί έντονο πόνο. Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχει μειωμένη αισθητικότητα ή δυσάρεστη αίσθηση στην προσβεβλημένη περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος της ινιακής νευραλγίας μπορεί να αντανακλά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, μέχρι το μέτωπο ή το μάτι.
Αν και η ινιακή νευραλγία έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά, είναι πάρα πολλές οι φορές που άλλες καταστάσεις λαθεμένα διαγιγνώσκονται ως ινιακή νευραλγία. Η εξήγηση για αυτό έχει να κάνει με την εντόπιση του πόνου. Ωστόσο, πόνος στην ινιακή περιοχή μπορεί να υπάρχει και στην ημικρανία, στην αθροιστική κεφαλαλγία, στην κεφαλαλγία τάσεως, στην κεφαλαλγία από δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, αλλά και σε κεφαλαλγίες που οφείλονται σε προβλήματα του αυχένα ή της ράχης. Μάλιστα, σε τυπικές – κατά τα άλλα- περιπτώσεις ημικρανίας ή αθροιστικής κεφαλαλγίας, μπορεί ο πόνος να εντοπίζεται κυρίως ή και αποκλειστικά στην ινιακή περιοχή. Η διάγνωση λοιπόν, τίθεται με αξιολόγηση όλων των κλινικών συμπτωμάτων και όχι μόνο της εντόπισης του πόνου. Επί συμπτωμάτων που μοιάζουν με ινιακή νευραλγία, παρακλινικές εξετάσεις, όπως απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις, γίνονται σύμφωνα με τη κρίση του θεράποντας ιατρού.

Οι πιο κλασικές θεραπείες για την ινιακή νευραλγία, γίνονται με καθημερινή λήψη φαρμάκων όπως η γκαμπαπεντίνη, η πρεγκαμπαλίνη και η ντουλοξετίνη. Τα τελευταία χρόνια, έδαφος κερδίζουν θεραπείες όπως η έγχυση Botox στην περιοχή ή η διενέργεια αποκλεισμού (block) των ινιακών νεύρων (δείτε πως γίνεται εδώ), μέθοδοι απλές και πολύ ασφαλείς. Επεμβατικές μέθοδοι, όπως η χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή ακόμη περισσότερο η εμφύτευση μόνιμων διεγερτών, γίνονται μόνο όταν οι απλούστερες μέθοδοι αποτυγχάνουν.

Το τρίδυμο νεύρο είναι το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την μεταφορά στον εγκέφαλο των αισθήσεων του πόνου, της θερμοκρασίας και της αφής από την περιοχή του προσώπου και του μπροστινού μέρους του κεφαλιού. Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου χαρακτηρίζεται από απότομο, πολύ δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο (διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα ως λίγα λεπτά) που μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα. Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ότι ο πόνος έχει χαρακτήρα "σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα". Ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου εντοπίζεται στο πρόσωπο ή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (αναλυτικότερα, μπορεί να εντοπίζεται στο σαγόνι, στο μάγουλο ή στην περιοχή γύρω από το μάτι και τον κρόταφο) και συχνά αναφέρεται ότι μπορεί να προκληθεί από απλές κινήσεις, όπως η ομιλία, η μάσηση ή το ξύρισμα του προσώπου, ενώ μερικές φορές ακόμη και ένα ελαφρό ρεύμα αέρα που "χτυπάει" στο μάγουλο ή στον κρόταφο τον ασθενή μπορεί να προκαλέσει τον πόνο. Πρόκειται για πόνο που, αν εμφανίζεται συχνά, καθίσταται βασανιστικός για τον ασθενή.

H συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua) είναι μια σπάνια μορφή συνεχούς πονοκέφαλου που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αφορά μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού.

Η έννοια του "συνεχούς" πονοκεφάλου είναι κυριολεκτική, καθώς ο πόνος της hemicrania continua δεν σταματάει για μήνες, όντας παρών όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα.

Η παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία (διεθνώς: paroxysmal hemicrania) είναι μία εξαιρετικά σπάνια μορφή πονοκεφάλου. Ακόμη και νευρολόγοι που εργάζονται σε ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας μπορεί να έχουν δει ελάχιστα ή και καθόλου περιστατικά της πάθησης.

Αν και ο ίλιγγος φυσικά και δεν αποτελεί  πονοκέφαλο, οι δύο καταστάσεις συχνά συνυπάρχουν ή συγχέονται και έτσι κρίθηκε σκόπιμο να παρατεθεί εδώ ένα άρθρο πάνω στον ίλιγγο.

Ο πονοκέφαλος συχνά συνοδεύει διάφορες λοιμώξεις.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα και επικίνδυνων λοιμώξεων, όπως η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα. Ο πονοκέφαλος από μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως θόλωση της συνείδησης (ο ασθενής εμφανίζεται σαν νυσταγμένος, αποπροσανατολισμένος και δεν ανταποκρίνεται κανονικά σε λεκτικά ή άλλα ερεθίσματα), αυχεναλγία, αυχενική δυσκαμψία, δυσανεξία στο φως και τους ήχους και, ενδεχομένως, διάφορα άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Η έγκαιρη αναγνώριση μίας μηνιγγίτιδας και η άμεση έναρξη θεραπείας έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Σελίδα 1 από 2