Η ενότητα αυτή φιλοξενεί τις δικές σας προσωπικές ιστορίες, καθώς και απαντήσεις σε δικές σας ερωτήσεις και δικά σας σχόλια πάνω στην κεφαλαλγία τάσεως.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για την κεφαλαλγία τάσεως στις σχετικές σελίδες του Headaches.gr

Διαβάστε περισσότερες προσωπικές ιστορίες ανθρώπων με κεφαλαλγία τάσεως στις σελίδες μας στο Facebook Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελής και Ιατρείο Κεφαλαλγίας.

 

ΚΓ, 1969, Λαγονήσι

Είμαι μητέρα δύο παιδιών και υπέφερα εδώ και 10-11 χρόνια από καθημερινούς πονοκεφάλους.  Εμφανίσθηκαν ξαφνικά, δεν έδωσα σημασία και δεν πήγα σε γιατρό. Ετσι άρχισα να παίρνω από μόνη μου παυσίπονα, κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν μεγάλος λάθος. Έφτασα να παίρνω 4-5 παυσίπονα κάθε μέρα, ενώ ο πόνος εξελίχθηκε σε πραγματικό μαρτύριο. 

Κάποια στιγμή άρχισα να πηγαίνω σε γιατρούς, έκανα εναλλακτικές και ομοιοπαθητικές θεραπείες μα ποτέ δεν είδα σημαντική βελτίωση. Ώσπου κάποια στιγμή δεν με ανακούφιζε φυσικά κανένα παυσίπονο, κανένα φάρμακο και για μέρες το κεφάλι μου πόναγε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Αποφάσισα ότι έπρεπε επιτέλους να πάω σε κάποιον ειδικό γιατρό - νευρολόγο που να ειδικεύεται στις κεφαλαλγίες.  Ο γιατρός, αφού συζητήσαμε το ιστορικό μου και με εξέτασε, διαπίστωσε ότι πάσχω από χρόνια κεφαλαλγία τάσεως και από κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων.

Πράγματι, ο συγκεκριμένος γιατρός, μου έδωσε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κι εδώ και πέντε μήνες έχω αρχίσει να βρίσκω πάλι τον εαυτό μου, άρχισα πάλι να ζω, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού μου. Θα πρότεινα σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει από πονοκεφάλους, να μην παίρνει παυσίπονα ανεξέλεγκτα και να επισκεφτεί έναν νευρολόγο ή ένα ιατρείο κεφαλαλγίας.


 

MN, 1961, Αθήνα

Οι πονοκέφαλοι είναι παλιοί γνώριμοι για εμένα, είμαι σίγουρη πως είχαν ήδη εμφανιστεί πριν από τη γέννηση του πρώτου μου γιού, το 1980. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου γίνονταν όλο και πιο συχνοί, τα παυσίπονα που έπαιρνα σταματούσαν να λειτουργούν και έτσι, πριν από 10 περίπου χρόνια, έφτασα να έχω πονοκέφαλο καθημερινά, σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Για να ηρεμίσω τον πόνο κατανάλωνα περίπου 3-4 παυσίπονα την ημέρα, χωρίς πότε να σταματάει πλήρως. Ένιωθατο  κούτελο, τους κροτάφους και ψηλά τον αυχένα μου να σφίγγουν δυνατά, σαν να υπάρχει μία μέγγενη γύρω από το κεφάλι μου. Η διάθεσή μου για οτιδήποτε είχε χαλάσει, δεν ήθελα να βγαίνω από το σπίτι, ένιωθα μεγάλη δυσκολία στο να κάνω οτιδήποτε. 

Προσπάθησα να βρω λύση στο πρόβλημα μου επισκεπτόμενη γιατρούς και αναζητώντας τη διάγνωση μέσω εξετάσεων, καθώς θεωρούσα πως πρέπει να υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτία που προκαλεί τον πόνο. Έτσι, έκανα μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο και τον αυχένα, πολλά εγκεφαλογραφήματα, εξετάσεις αίματος, αλλά καμμία εξέταση δεν βρήκε κάτι ουσιαστικό. Οι δε θεραπείες που είχα δοκιμάσει, κάποια φάρμακα για τον ίλιγγο που πήρα για 6 μήνες καθώς κάποιος γιατρός διέγνωσε ημικρανία, δεν βελτίωσαν το πρόβλημα, ενώ με πάχυναν αρκετά. Η ομοιοπαθητική, στην οποία κατέφυγα στη συνέχεια για έναν περίπου χρόνο, δεν μπόρεσε επίσης να βελτιώσει την κατάσταση. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, διαρκώς επέμενα παράλληλα να υποβάλλομαι σε διάφορες εξετάσεις, μήπως βρεθεί λύση στο πρόβλημά μου.

Με την πρώτη επίσκεψη σε ένα ιατρείο κεφαλαλγίας, ο γιατρός διαπίστωσε πως πάσχω από χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως και από κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων. Μου εξήγησε πως το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει στον αγχώδη χαρακτήρα μου, πως όσες εξετάσεις και να κάνω δεν θα βρεθεί κάτι (πράγματι! Τόσα χρόνια, ποτέ δεν βρέθηκε κάτι…) και πως η μεγάλη χρήση φαρμάκων όχι απλώς δεν βοηθάει, αλλά αντίθετα χειροτερεύει σημαντικά τα πράγματα…  Αν και ήμουν διστακτική, η προφυλακτική θεραπεία που έκανα για 6 μήνες με βοήθησε: Σταμάτησε η μεγάλη χρήση παυσιπόνων χαπιών και ο πονοκέφαλος έρχεται μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα (ενώ ήταν καθημερινός).  Συνεχίζω τη θεραπεία, πάντα με ιατρική παρακολούθηση και ελπίζω πως η κεφαλαλγία μου θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, αλλά ήδη αισθάνομαι πολύ-πολύ καλύτερα!


 

ΓΙ, 1987, Αθήνα

Είμαι φοιτήτρια και από πρόπερσι, στην περίοδο της εξεταστικής, άρχισα να έχω έναν πονοκέφαλο στους κροτάφους και το μέτωπο, σαν ένα πολύ σφιχτό μαντήλι να είναι δεμένο γύρω από το κεφάλι μου. Ο πονοκέφαλος δεν είναι συχνός, έρχεταικυρίως αν αγχωθώ ή κουραστώ πολύ. Φοβήθηκα για όγκο ή σκλήρυνση κατά πλάκας, επισκέφτηκα νευρολόγο και μου σύστησε μαγνητική εγκεφάλου και ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, κάτι μου με πανικόβαλε, καθώς είμαι και πολύ αγχώδης. Τελικά, έκανα τις εξετάσεις, βγήκαν καλές, αλλά πια φοβόμουν πολύ και άλλος γιατρός μου πρότεινε μία αγγειογραφία. Τελικά, συζητώντας το θέμα, κατέληξα να πάρω μία γνώμη ακόμη. Η τελική διάγνωση ήταν κεφαλαλγία τάσεως, μία καλοήθης κεφαλαλγία που, αν και με ταλαιπωρεί κάποιες φορές, δεν απειλεί την υγεία μου. Οι εξετάσεις που είχα ήδη κάνει (την αγγειογραφία δεν την έκανα…) ήταν περιττές. Πραγματικά ηρέμησα, ενώ με το σωστό παυσίπονο, ο πόνος δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε στην εξεταστική!