Η ανάγκη για μείωση της συχνότητας, τη διάρκειας και της έντασης των κρίσεων ημικρανίας, αλλά και της μείωσης αναλγητικών φαρμάκων, οδηγεί συχνά στην επιλογή χρήσης μιας προφυλακτικής θεραπείας.

Ωστόσο, οι ως τώρα φαρμακευτικές επιλογές έχουν το μειονέκτημα πως δεν είναι εξειδικευμένες για την ημικρανία, αλλά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνταν σε άλλες ενδείξεις, όπως η επιληψία, ο ίλιγγος και η κατάθλιψη και που στην πορεία παρατηρήθηκε πως έχουν αποτέλεσμα και στην ημικρανία. Παρά την τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και την μεγάλη εμπειρία, σε μια μερίδα ημικρανικών ασθενών υπάρχει επιφύλαξη για τη χρήση φαρμάκων που έχουν και άλλες ενδείξεις. Επιπροσθέτως, το ενδεχόμενο των ανεπιθυμήτων ενεργειών, κάνει ορισμένους ασθενείς ακόμη πιο επιφυλακτικούς ή και πλήρως αρνητικούς στη χρήση τους.

Το θεραπευτικό αυτό κενό καλύπτεται από μια νέα γενιά αντι-ημικρανικών φαρμάκων. Τα νέα αυτά φάρμακα δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη ότι μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται CGRP είναι κομβική στη δημιουργία κρίσεων ημικρανίας. Έτσι, δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας μονοκλωνικά αντισώματα που εξουδετερώνουν το CGRP ή τον υποδοχέα του. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά το μήνα ή το τρίμηνο, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών. Μάλιστα, η απόλυτα εξειδικευμένη τους δράση, η οποία σε αντίθεση με άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν για άλλες παθήσεις δεν αφορά το ανοσοποιητικό, οδήγησε στο ότι οι παρενέργειες που εμφανίστηκαν είναι συνήθως όχι σοβαρές, κάτι πολύ σημαντικό όταν η θεραπεία αφορά μία πάθηση όπως η ημικρανία.

Το πρώτο από τα μονοκλωνικά αντισώματα εγκρίθηκε στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2018 και αναμένεται η έγκριση της κυκλοφορίας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα τρία μονοκλωνικά αντισώματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμών. Το φάρμακο που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Aimovig περιέχει το μονοκλωνικό αντίσωμα erenumab. Μάλιστα, οι κλινικές μελέτες του συγκεκριμένου φαρμάκου διεξήχθησαν και στην Ελλάδα και έτσι, με το συγκεκριμένο φάρμακο, υπάρχει εμπειρία σε εξειδικευμένα κέντρα στη χώρα μας εδώ και περίπου τρία χρόνια. Στις κλινικές μελέτες σε χρόνια και επεισοδιακή ημικρανία, η χρήση του Aimovig είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση στη συχνότητα της ημικρανίας, αλλά και στη χρήση αναλγητικών. Αυτή η επίδραση έχει αποδειχθεί ότι διατηρείται για έως και 15 μήνες σε μια συνεχιζόμενη μελέτη επέκτασης των αρχικών μελετών. Επίσης, μια ειδική μελέτη σε ασθενείς που δύο ως τέσσερεις προηγούμενες πρυφυλακτικές θεραπείες είχαν αποτύχει έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν Aimovig είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να μειώσουν τις ημικρανίες τους κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (μελέτη Liberty). Συνολικά, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του Aimovig έχουν εκτιμηθεί σε περισσότερους από 3.000 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης LIBERTY και μιας συνεχιζόμενης ανοικτής επέκτασης διάρκειας έως και πέντε ετών. Στις κλινικές μελέτες του Aimovig, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης και η δυσκοιλιότητα.

Η κυκλοφορία του Aimovig (άγνωστο αν αυτό θα είναι το εμπορικό όνομα στην Ευρώπη) στην Ελλάδα αναμένεται πιθανότατα εντός του 2019. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως γραφειοκρατικά προβλήματα θα μπορούσαν να το καθυστερήσουν περισσότερο. Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα με το φάρμακο αυτό είναι η διαδικασία χορήγησης του μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Καθώς είναι θεραπεία υψηλού κόστους (575$ ΗΠΑ το μηνιαίο κόστος στις ΗΠΑ), εκτιμάται πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα θέσουν περιορισμούς στη χρήση του, η οποία πιθανότατα θα αφορά ασθενείς με τεκμηριωμένο πρόβλημα ημικρανίας, τους οποίους προηγούμενες προσπάθειες προφυλακτικής θεραπείας έχουν αποτύχει. Ωστόσο, αυτό το θέμα θα ξεκαθαρίσει οριστικά μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Δείτε κάποιες πληροφορίες για τα μονοκλωνικά αντισώματα σε αποσπάσματα από τηλεοπτικές εκπομπές.