Όσον αφορά το θέμα ημικρανία και αντισυλληπτικά χάπια, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι δύο:

  1. Είναι ασφαλές για τις γυναίκες με ημικρανία να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια;
  2. Μπορεί η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών να επιδεινώσει την ημικρανία;

Είναι ασφαλές για τις γυναίκες με ημικρανία να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια;

Είναι αλήθεια ότι τόσο η ημικρανία, όσο και τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να αυξήσουν λίγο τον κίνδυνο να υποστεί μία γυναίκα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Βέβαια, στις κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες ο κίνδυνος αυτός τόσο μικρός, που τα οφέλη των αντισυλληπτικών χαπιών θεωρείται ότι υπερτερούν. Έτσι, οι περισσότερες γυναίκες με ημικρανία μπορούν να πάρουν αντισυλληπτικά χάπια χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό, ωστόσο, είναι ένα θέμα που κάθε γυναίκα με ημικρανία θα πρέπει να συζητήσει με τον νευρολόγο της.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τις γυναίκες που έχουν και άλλους παράγοντες που αποκαλούμε «αγγειακούς παράγοντες κινδύνου» (δηλαδή, παράγοντες που προδιαθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανιστεί ένα αγγειακό επεισόδιο). Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, και η αρτηριακή υπέρταση. Σε γυναίκες με ημικρανία και έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες, η προσοχή και η αναλυτική συζήτηση με το νευρολόγο και τον γυναικολόγο τους για το αν μπορούν να πάρουν αντισυλληπτικά χάπια είναι επιβεβλημένη.

Για την ημικρανία με αύρα τα πράγματα αλλάζουν ακόμη περισσότερο, καθώς φαίνεται ότι αυτός ο τύπος ημικρανίας αυξάνει λίγο περισσότερο τον κίνδυνο ενός αγγειακού επεισοδίου. Έτσι, ειδικά σε μία γυναίκα με ημικρανία με αύρα, αν υπάρχει έστω και ένας παράγοντας αγγειακού κινδύνου (π.χ. κάπνισμα), ίσως είναι προτιμητέο να αποφευχθεί η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, ενώ και το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπεί.

Μπορεί η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών να επιδεινώσει την ημικρανία;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δυστυχώς ποικίλει! Άλλες γυναίκες με ημικρανία παρατηρούν επιδείνωσή μετά την έναρξη αντισυλληπτικών χαπιών, άλλες παρατηρούν βελτίωση και σε άλλες δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Έτσι, ο νευρολόγος σε συνεργασία με τον γυναικολόγο κατά περίπτωση θα κρίνουν και θα αποφασίσουν για το αν υπάρχει κάποια συσχέτιση και για το τι πρέπει να γίνει (για παράδειγμα: αλλαγή σκευάσματος αντισυλληπτικών).

Σε κάθε περίπτωση, εάν μια γυναίκα με ημικρανία αρχίσει τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, θα πρέπει να προσέχει για οποιαδήποτε αλλαγή στην ημικρανία της. Εάν, παραδείγματος χάριν, μια γυναίκα παρουσιάσει αύρες ημικρανίας για πρώτη φορά μετά από την έναρξη του χαπιού, μάλλον είναι προτιμότερο να σταματήσει το χάπι.