Τι προκαλεί την Ημικρανία

Intro Text (Dynamic):

Πολλοί άνθρωποι με ημικρανία αναρωτιούνται "τι μου προκαλεί τις κρίσεις;", "γιατί το παθαίνω αυτό;". Η ιατρική για χρόνια δεν μπορούσε δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Σήμερα, η άποψη που κυριαρχεί είναι πως η προδιάθεση για την ημικρανία κρύβεται στα γονίδια μας...

Τι προκαλεί την ημικρανία;

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Πολλοί άνθρωποι με ημικρανία αναρωτιούνται "τι μου προκαλεί τις κρίσεις;", "γιατί το παθαίνω αυτό;". Η ιατρική για χρόνια δεν μπορούσε δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Σήμερα, η άποψη που κυριαρχεί είναι πως η προδιάθεση για την ημικρανία κρύβεται στα γονίδια μας ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στους συνδυασμούς γονιδίων που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Σε ανθρώπους με τη συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση, ο τρόπος ζωής και παράγοντες του περιβάλλοντος, που ονομάζουμε εκλυτικοί παράγοντες παίζουν ρόλο και πυροδοτούν τις ημικρανικές κρισεις. Διαβάστε αναλυτικότερα στην ενότητα αυτή το ρόλο των γονιδίων, των εκλυτικών παραγόντων, των γυναικείων ορμονών και της διατροφής στην ημικρανία. 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διάγνωση της Ημικρανίας

Intro Text (Dynamic):

Πως γίνεται η διάγνωση της ημικρανίας; χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις ή αρκεί η κλινική εικόνα; Πρέπει να γίνει πάντα μαγνητική ή αξονική τομογραφία;...

Διάγνωση της Ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Η διάγνωση της ημικρανίας είναι κλινική και βασίζεται κυρίως στα στοιχεία του ιστορικού. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι, οταν επισκεφθούν γιατρό για τις κεφαλαλγίες τους, αναμένουν πως θα πρέπει να υποβληθούν οπωσδήποτε σε κάποια απεικονιστική ή άλλη εξέταση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάτι τέτοιο απλά δεν χρειάζεται... Μάλιστα, διεθνείς στατιστικές δείχνουν, πως όσο πιο έμπειρο και εξειδικευμένο είναι ένα κέντρο, τόσο λιγότερες εξετάσεις συστήνει. Αντίθερα, γιατροί με μικρότερη εμπειρία τείνουν να συστήνουν εξετάσεις σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. 

Πως γίνεται λοιπόν η διάγνωση της ημικρανίας; χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις ή αρκεί η κλινική εικόνα; Πρέπει να γίνει πάντα μαγνητική ή αξονική τομογραφία; Πως ξεχωρίζει η ημικρανία από την ιγμορίτιδα;

Διαβάστε στις σχετικες ενότητες του Headaches.gr και στην επόμενη επίσκεψη σας στον γιατρό προετοιμαστείτε περισσότερο για ένα ενδελεχές ιστορικό και λιγότερο για μια σειρά από απεικονιστικές ή άλλες εξετάσεις.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Τύποι Ημικρανίας

Intro Text (Dynamic):

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ημικρανία μπορεί να έχει χίλια πρόσωπα. Υπάρχει ημικρανία με αύρα αλλά και ημικρανία χωρίς αύρα. Επίσης, η μικρά νίκη αύριο δε συνοδεύεται πάντα από ημικρανία. Υπάρχει ημικρανία χαμηλή συχνότητας, υψηλή συχνότητας, αλλά και καθημερινή ημικρανία...

Τύποι Ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ημικρανία μπορεί να έχει χίλια πρόσωπα. Μάλιστα, μπορεί να είναι διαφορετική, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, αλλά και στον ίδιο άνθρωπο να διαφέρει από κρίση σε κρίση ή και να αλλάζει στην πορεία της ζωής του, ώστε οι κρίσεις της μέσης ηλικίας να μην μοιάζουν με αυτές των νεότερων χρόνων. Η ημικρανία, μπορεί να έχει ή να μην έχει πρόδρομα συμπτώματα. Ανάλογα με την ύπαρξη αύρας ή όχι διακρίνεται σε ημικρανία με ή χωρίς αύρα. Η ημικρανία με αύρα έχει διάφορες μορφές, ανάλογα με τον τύπο ή τους τύπους της αύρας, ενώ μπορεί να υπάρχει ημικρανική αύρα χωρίς ημικρανικη κεφαλαλγία. Ανάλογα με τη συχνότητα, η ημικρανία διακρίνεται σε επεισοδιακή ή χρόνια. Σε όλους αυτούς τους τύπους ή υποτύπους ημικρανίας θα γίνει αναφορά στην ενότητα του Headaches.gr που βρίσκεστε τωρα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ορμόνες και Ημικρανία

Intro Text (Dynamic):

η ημικρανία έχει παρόμοια ποσοστά εμφάνισης στα δύο φύλα στην παιδική ηλικία, αλλά γίνεται συχνότερη σε κορίτσια από ότι σε αγόρια εφηβικής ηλικίας, διαφορά που μεγιστοποιείται σε άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας και τελικά μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες...

Ορμόνες και Ημικρανία

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

H ημικρανία στις γυναίκες είναι από δύο ως και πέντε φορές περισσότερο συχνή από ότι στους άνδρες. Ενδιαφέρον έχει ότι η διαφορά στη συχνότητα εξαρτάται από την ηλικία και την αναπαραγωγική δυνατότητα της γυναίκας. Έτσι, η ημικρανία έχει παρόμοια ποσοστά εμφάνισης στα δύο φύλα στην παιδική ηλικία, αλλά γίνεται συχνότερη σε κορίτσια από ότι σε αγόρια εφηβικής ηλικίας, διαφορά που μεγιστοποιείται σε άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας και τελικά μειώνεται, αλλά παραμένει σαφώς υπέρ των γυναικών σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι γυναικείες ορμόνες παίζουν σημαντικό ή και -σε ορισμένες περιπτώσεις- καθοριστικό ρόλο στην ημικρανία.

Επιπροσθέτως, μεγάλο ποσοστό των ημικρανικών γυναικών αναφέρουν συσχέτιση των κρίσεων με την περίοδο τους (οι κρίσεις εμφανίζονται πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως). Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν ημικρανικές κρίσεις αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας τους, ή πολύ κοντά σε αυτήν. Ενδιαφέρον στοιχείο για τη σχέση γυναικείων ορμονών και ημικρανίας είναι πως η εγκυμοσύνη σ’ ένα μεγάλο ποσοστό ημικρανικών γυναικών βελτιώνει την ημικρανία τους, όπως και η εμμηνόπαυση.

Ποια λοιπόν η σχέση της ημικρανίας με την περίοδο ή την ωορρηξία; πως συνδέεται με τον μηνιαίο γυναικείο κύκλο; Πως επηρεάζουν την ημικρανία τα αντισυλληπτικά χάπια, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση; Διαβάστε αναλυτικά σε αυτήν την ενότητα του Headaches.gr. 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Προληπτική θεραπεία της Ημικρανίας

Intro Text (Dynamic):

Προληπτική θεραπεία της ημικρανίας μπορεί να γίνει με φαρμακευτικές θεραπείες, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, χρήση ιατρικών συσκευών, Botox σε περίπτωση χρόνιας ημικρανίας και, πλέον, με ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα...

Προληπτική θεραπεία της Ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Η ημικρανία είναι μια ασθένεια- όσοι έχουν νιώσει την εμπειρία μιας ημικρανικής κρίσης δεν μπορούν να την περιγράψουν με άλλο τρόπο. Ιατρικά μιλώντας, είναι μια χρόνια ασθένεια, η οποία εμφανίζεται σε κρίσεις. Όταν οι κρίσεις είναι αραιές και ανταποκρίνονται στη θεραπεία των κρίσεων, κάποια άλλη ιατρική παρέμβαση δεν απαιτείται. 

Αν όμως οι κρίσεις είναι συχνές ή δεν ανταποκρίνονται και τόσο καλά στη θεραπεία, είναι εφικτό να γίνει μια προληπτική θεραπεία της ημικρανίας, με σκοπό να αραιώσει τις κρίσεις, να μειώσει την ένταση τους αλλά και να μειώσει τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων.

Η προληπτική θεραπεία της ημικρανίας ξεκινά με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής: Τακτική λήψη νερού και γευμάτων, τακτική άσκηση και σωστό ωράριο ύπνου βοηθούν.

Η ιατρική παρέμβαση στο να μειωθούν οι κρίσεις μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Προληπτική θεραπεία της ημικρανίας μπορεί να γίνει με φαρμακευτικές θεραπείες, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, χρήση ιατρικών συσκευών, Botox σε περίπτωση χρόνιας ημικρανίας και, πλέον, με ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 6-12 μήνες και, αν χρειαστεί, να επαναληφθεί. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις έντονων και συχνών κρίσεων, η προφυλακτική αγωγή μπορεί να πρέπει να διαρκέσει περισσότερο. Οι νεότερες εξελίξεις στο πολύ ενδιαφέρον αυτό κομμάτι αφορούν την εισαγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του CGRP, των πρώτων απόλυτα εξειδικευμένων προληπτικών κατά της ημικρανίας φαρμάκων στη ιατρική χρήση. Διαβάστε στις επιμέρους ενότητες του headaches.gr αναλυτικότερα στοιχεία για τη προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας.

Σημαντικό είναι, για να μπορεί να αξιολογηθεί σωστά μια οποιαδήποτε προληπτική θεραπεία της ημικρανίας, να ληφθεί στη σωστή δόση και για επαρκές χρονικό διάστημα, το οποίο για τις περισσότερες θεραπείες, φαρμακευτικές ή μη, οριοθετείται στους 3 μήνες θεραπείας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί από την εκπομπή "Υγεία πάνω απ' Όλα" αναλυτικότερα στοιχεία για την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας, όπως πότε και πως γίνεται η προληπτική θεραπεία της ημικρανίας, ποιες είναι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και πως γίνεται η θεραπεία με βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, ποια τα φάρμακα, οι ιατρικές συσκευές, πως γίνεται θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή μονοκλωνικά αντισώματα.

Μετακινηθείτε παρακάτω, στις επιμέρους ενότητες του headaches.gr για αναλυτικότερα στοιχεία για την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας με διάφορος τρόπους. 


Συνέχεια ανάγνωσης

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.