Ημικρανίες: Μύθοι και αλήθειες

Intro Text (Dynamic):

Υπάρχουν άνθρωποι με ημικρανία που δεν τους μπορεί να τους βοηθήσει κανένα φάρμακο; Οι ημικρανίες οφείλονται στη διατροφή; δείτε την απάντηση σε αυτούς αλλά και άλλους μύθους για την ημικρανία...

Ημικρανίες: Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων με ημικρανίες ή άλλους πονοκεφάλους δεν έχει διαγνωστεί σωστά από ειδικό γιατρό. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι με ημικρανία που δεν γνωρίζουν ότι οι πονοκέφαλοι τους είναι ημικρανίες, αλλά και το ότι υπάρχουν άνθρωποι με άλλα είδη πονοκεφάλων (για παράδειγμα: με πονοκέφαλο τάσεως ή με αθροιστική κεφαλαλγία) που πιστεύουν ότι πάσχουν από ημικρανίες.

Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι με αδιάγνωστους πονοκεφάλους, πιθανότατα δεν λαμβάνουν και την καλύτερη δυνατή θεραπεία, αφού η σωστή θεραπεία χορηγείται μετά τη σωστή διάγνωση από το γιατρό (και όχι χωρίς διάγνωση από τον συγγενή, τον φαρμακοποιό ή κάποιον άλλο).

Το Ηeadaches.gr αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού για θέματα πονοκεφάλων και ημικρανιών, θεωρώντας ότι αυτό είναι ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή διάγνωση και θεραπεία τους, η οποία βέβαια πρέπει να γίνεται από ειδικό ιατρό και μόνο.

Στην προσπάθεια για καλύτερη ενημέρωση του κοινού, η ενότητα που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή φιλοδοξεί να διευκρινίσει τι είναι σωστό και τι λαθεμένο, πάνω σε ευρέως διαδεδομένα ερωτήματα για τις ημικρανίες για τα οποία μεγάλο μέρος του κοινού δεν γνωρίζει την σωστή απάντηση (μέρος του κειμένου που ακολουθεί έχει ήδη δημοσιευτεί σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων).

Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν είναι:

  • Ημικρανία και πονοκέφαλος είναι το ίδιο;

    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ημικρανία και πονοκέφαλος είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά αυτή η άποψη είναι λαθεμένη. Η ημικρανία είναι απλά μία από τις πολλές αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο. Ο ειδικός στους πονοκεφάλους γιατρός μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει την ημικρανία από άλλους πονοκεφάλους, αφού η ημικρανία έχει χαρακτηριστική εικόνα. Τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά της ημικρανίας (δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα σε όλους τους ανθρώπους με ημικρανία) είναι ο μεγάλης έντασης πόνος,, που μπορεί να είναι ρυθμικός - «σαν να χτυπάει ένα σφυρί μέσα στο κεφάλι μου», αναφέρουν πολλοί ασθενείς- και συνυπάρχει δυσανεξία σε ήχους, οσμές φώτα αλλά και τάση προς έμετο (για τη συμπτωματολογία της ημικρανίας δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα). 

    Η διάκριση της ημικρανίας από άλλες μορφές πονοκεφάλου είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι ασθενείς με ημικρανίες τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε ιδιαίτερες παρακλινικές εξετάσεις, κάτι που είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις άλλων πονοκεφάλων, και δεύτερον γιατί η θεραπεία της ημικρανίας γίνεται με συγκεκριμένα, εξειδικευμένα φάρμακα και είναι αρκετά διαφορετική από τις θεραπείες που χορηγούνται σε άλλες μορφές πονοκεφάλων (δείτε περισσότερα για την ειδική θεραπεία των κρίσεων ημικρανίας, αλλά και την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας στις σχετικές ενότητες).

  • Υπάρχουν άνθρωποι με ημικρανία που δεν τους μπορεί να τους βοηθήσει κανένα φάρμακο;

    Πολλοί άνθρωποι λαθεμένα πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό φάρμακο για τις ημικρανίες τους και έτσι, το μόνο που μπορούν να κάνουν όταν έχουν μία  κρίση είναι να υποφέρουν, κάνοντας υπομονή, μέχρι να περάσει. Αυτή η πεποίθηση αντανακλά τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, όταν και πραγματικά δεν υπήρχαν αποτελεσμαστικές θεραπείες για τις ημικρανίες. Έτσι, έχοντας στο μυαλό τους την εικόνα κάποιου γονέα ή συγγενή που υπέφερε από ημικρανίες και περνούσε τις κρίσεις ξαπλωμένος στο κρεββάτι, πολλοί άνθρωποι λαθεμένα πιστεύουν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πάρουν κάποιο παυσίπονο και να κάνουν υπομονή.

    Ωστόσο, στην εποχή μας τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά από το τι συνέβαινε ακόμη και 10 χρόνια πριν και η φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ επιτυχημένη. Η σύγχρονη φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας μπορεί να γίνει με μία μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων, και έχει δύο σκέλη: τη θεραπεία των κρίσεων και την προφυλακτική θεραπεία.

    Δείτε στις σχετικές ενότητες περισσότερα στοιχεία για την ειδική Συμπτωματική και Προληπτική θεραπεία της ημικρανίας.

  • Οι ημικρανίες εμφανίζονται εξίσου και στα δυο φύλα;

    Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι ημικρανίες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι εμφανίζονται εξίσου και στα δυο φύλα, άποψη που είναι καταφανώς λαθεμένη.

    Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η ημικρανία εμφανίζεται τρεις φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Στο σύνολο του πληθυσμού, περίπου μία στις επτά γυναίκες πάσχει από ημικρανία, με το ποσοστό μάλιστα να αυξάνεται στις ηλικιακές ομάδες 20-45 ετών, με μία στις πέντε ή στις τέσσερις γυναίκες σε αυτές τις ηλικίες να πάσχει από ημικρανία.

    Η πλειονότητα των γυναικών που πάσχουν από ημικρανία αναφέρουν ότι, αν και μπορεί να εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον μήνα, οι ημικρανικές κρίσεις συχνά σχετίζονται με την μηνιαίο κύκλο τους, εμφανιζόμενες κοντά στην έμμηνο ρύση ή στην ωορρηξία. Αυτές οι κρίσεις ημικρανίας πιθανώς να σχετίζονται με τη διακύμανση των επιπέδων των οιστρογόνων. Υπάρχει η αντίληψη ότι οι αυτές οι ημικρανικές κρίσεις, οι κρίσεις καταμήνιας ημικρανίας όπως τις αποκαλούμε είναι πιο έντονες και πιο δύσκολο να θεραπευθούν από άλλες ημικρανικές κρίσεις, ωστόσο, η χορήγηση προσεκτικά επιλεγμένης θεραπευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. 

    Οι απόψεις περί θετικής ή αρνητικής επίδρασης των αντισυλληπτικών χαπιών στην ημικρανία διίστανται και φαίνεται ότι η περιεκτικότητα των αντισυλληπτικών σε οιστρογόνα καθορίζει την πρόκληση ή μη ημικρανίας.

    Για τη σχέση ημικρανίας και γυναικείου φύλου και ορμονών δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα Ορμόνες και ημικρανία.

  • Οι ημικρανίες είναι κληρονομικές;

    Η τρέχουσα άποψη των περισσότερων ειδικών είναι πως υπάρχει σαφής γενετική προδιάθεσή για την εμφάνιση ημικρανίας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ημικρανία έχουν στο γενετικό τους υλικό την προδιάθεση για κρίσεις ημικρανίας, δηλαδή ότι ότι το γενετικό υλικό που πήραν από τη μητέρα τους (συνηθέστερα για την ημικρανία) ή τον πατέρα τους (ή και ο συνδυασμός του γενετικού των δύο γονέων) έχει τέτοιους συνδυασμούς γονιδίων, που υπό ορισμένες συνθήκες οδηγούν στην εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας. 

    Αν και, μέχρι τώρα, δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου μεμονωμένου συγκεκριμένου γονιδίου που να ευθύνονται για την ύπαρξη κληρονομικότητας στην ημικρανία, τουλάχιστον για τις περισσότερες μορφές της πάθησης, η ανακάλυψη τα τελευταία χρόνια των υπευθύνων γονιδίων για μία σπάνια μορφή ημικρανίας, την "οικογενή ημιπληγική ημικρανία", αλλά και για ένα  σπάνιο κληρονομικό σύνδρομο που συχνά εμφανίζεται με ημικρανικές κρίσεις (σύνδρομο CADASIL) δίνει ελπίδες ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις και θα αποκαλυφθεί το γενετικό υπόβαθρο της ημικρανίας.

    Για την σχέση γονιδίων και ημικρανίας δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα του Headaches.gr

  • Ορισμένες τροφές προκαλούν ημικρανίες;

    Αν και πραγματικά, σε ορισμένους ανθρώπους κάποιες συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν έκλυση κρίσεων ημικρανίας, οι αυθαίρετες γενικεύσεις και η προσπάθεια εμπορικής εκμετάλλευσης του θέματος έχουν οδηγήσει μεγάλη μερίδα του κοινού να πιστεύει στην λαθεμένη άποψη ότι πάντοτε οι ημικρανίες οφείλονται στις τροφές.

    Εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν αναφορές ότι συγκεκριμένες τροφές και ροφήματα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανικές κρίσεις σε ορισμένους ασθενείς. Ωστόσο, καμία τροφή δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας σε όλους τους ημικρανικούς ασθενείς, ενώ ακόμη και ασθενείς που έχουν παρατηρήσει συσχέτιση κάποιας τροφής με κρίσεις ημικρανίας, σπάνια θα πουν ότι αυτό συμβαίνει κάθε φορά, κάτι που θα αποδείκνυε τη συσχέτιση.

    Έτσι, οι γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν προβούν σε απαγορεύσεις τροφών, αλλά και οι ασθενείς δεν πρέπει να κάνουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες επειδή διάβασαν κάπου ότι κάποια τροφή βλάπτει. 

    Απαραίτητο είναι να τεκμηριώνεται η συσχέτιση λήψης συγκεκριμένης τροφής και πρόκλησης ημικρανικής κρίσης μέσα από τήρηση ενός ημερολογίου κεφαλαλγιών. Μόνο όταν καταγραφεί συσχέτιση με αυτόν τον τρόπο είναι σκόπιμο να προτείνεται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ασθενούς.

    Για τη σχέση διατροφής και ημικρανίας δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα Ημικρανία, διατροφή και τροφική δυσανεξία.

  • Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις όπως η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, ορισμένες παθήσεις, ακόμη και από πείνα;

    Μία τεράστια ποικιλία παραγόντων, που αποκαλούνται “εκλυτικοί παράγοντες”, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας σε ανθρώπους που έχουν τη σχετική προδιάθεση. 

    Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια που χρησιμοποιούνται σε καρδιοπάθειες, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανική κρίση σε κάποιον ασθενή με ημικρανία. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι μάλλον ασυνήθιστες στην πράξη.

    Πολλές παθολογικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ο οποίος αν και μπορεί να μοιάζει στην ημικρανία, σπάνια θα έχει τυπική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση ασθενούς με πονοκέφαλο που δεν έχει τυπική εικόνα ημικρανίας (ή άλλης πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας) πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος, για να αποκλειστεί ή ύπαρξη μίας σοβαρής υποκείμενης πάθησης, όπως εγκεφαλικού ανευρύσματος ή άλλης αγγειακής δυσπλασίας, όγκου του εγκεφάλου, κροταφικής αρτηριίτιδας κ.α. (δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για τις Άλλες Κεφαλαλγίες).

    Σε ορισμένους ανθρώπους η ημικρανία εμφανίζεται αν υπάρξει παράλειψη κάποιου γεύματος ή βρίσκονται σε νηστεία. Πρόκειται συνήθως για ασθενείς που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε οποιαδήποτε αλλαγή του καθημερινού τους προγράμματος, είτε αυτό αφορά τα γεύματα είτε τον ύπνο ή την ξεκούραση, καθώς ο εγκέφαλός τους υπεραντιδρά, «διαμαρτυρόμενος» για την αλλαγή. Είναι ευνόητο πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η τήρηση ενός τακτικού ημερήσιου προγράμματος μπορεί να γλιτώσει τον ασθενή από ημικρανικές κρίσεις, πόνο και ταλαιπωρία. 

    Για την επίδραση διαφόρων παραγόντων στην ημικρανία δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα Εκλυτικοί παράγοντες και ημικρανία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιγμορίτιδα - Πονοκέφαλος | συμπτώματα & θεραπεία

Intro Text (Dynamic):

Παραδόξως, πολλοί άνθρωποι που έχουν ημικρανία μπορεί για χρόνια να πιστεύουν ότι έχουν έναν άλλο τύπο πονοκέφαλου...

Πονοκέφαλος ή ιγμορίτιδα;

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Παραδόξως, πολλοί άνθρωποι που έχουν ημικρανία μπορεί για χρόνια να πιστεύουν ότι έχουν έναν άλλο τύπο πονοκέφαλου και ένας από τους πιο συχνούς "υπόπτους" είναι η ιγμορίτιδα.

Πολύ συχνά μάλιστα, στα ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας προσέρχονται άνθρωποι με ημικρανία που για πολλά χρόνια πιστεύουν ότι κάποια ιγμορίτιδα που πέρασαν στο παρελθόν ή κάποια υποτροπιάζουσα χρονία ιγμορίτιδα ή ακόμη και μια χρόνια αλλεργική ρινίτιδα είναι η αιτία των πονοκεφάλων τους. Συχνά αυτή η εξήγηση μπορεί να έχει δοθεί ακόμη και από γιατρό.  Ωστόσο, ο πονοκέφαλος της ημικρανίας είναι εντελώς διαφορετικός από τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα και σε καμμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να συγχέονται.

Ας δούμε πως διαφέρει η ημικρανία από την ιγμορίτιδα.

Καταρχάς, η χρόνια ιγμορίτιδα (ιγμορίτιδα που επιμένει για πολύ καιρό) δεν προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο, αλλά, στη χειρότερη περίπτωση, ελαφρύ πονοκέφαλο και ζάλη, που μπορεί να επιδεινώνονται με τη αλλαγή της θέσης του κεφαλιού ή με το σκύψιμο. Από την άλλη πλευρά, η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει δυνατό πονοκέφαλο, αλλά αυτός έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από την ημικρανία και μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, ευαισθησία πάνω από το προσβεβλημένο ιγμόρειο, ύπαρξη αυξημένων ρινικών εκκρίσεων. Ο πόνος της ιγμορίτιδας, αν και μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι, θα κρατήσει λίγες ημέρες και μετά τη θεραπεία ή την ύφεση της ιγμορίτιδας θα υποχωρήσει, ενώ προφανώς αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα ή και πιο τακτικά!

Ο πόνος της ημικρανίας, δείτε αναλυτικά στη σχετική ενότητα αυτής της ιστοσελίδας. Έρχεται σε κρίσεις, συνοδεύεται από ενόχληση στο φως, τους ήχους και το στομάχι και- το κυριότερο για την περίπτωση που συζητάμε- έχει μια επαναληψημότητα που δεν μπορεί να έχει η ιγμορίτιδα! Με άλλα λόγια, η ημικρανία έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πόνο της ιγμορίτιδας. Παρά το ότι μερικές φορές η ημικρανία μπορεί να εντοπίζεται σε περιοχές που συχνά αφορούν την ιγμορίτιδα, όπως για παράδειγμα το πρόσωπο ή και το μάγουλο ακόμη, ο υποτροπιάζοντας χαρακτήρας, η ενόχληση από φως και ήχους αλλά και η εναλασσόμενη εντόπιση είναι κάποια από τα τυπικά ημικρανικά χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται στην ιγμορίτιδα. Και βέβαια, το χρονικό μοτίβο της ημικρανίας με τις κρίσεις που κάνουν τον κύκλο τους και υποχωρούν για να επανέλθουν μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες είναι διαφορετικό από αυτό της ιγμορίτιδας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία;

Intro Text (Dynamic):

Πολλοί άνθρωποι με ημικρανία ανησυχούν ότι μπορεί υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία,  όπως ένας όγκος στον εγκέφαλο ή ένα ανεύρυσμα. Είναι όμως οι εξετάσεις πάντα απαραίτητες;...

Πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία;

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με ημικρανία ανησυχούν ότι μπορεί υπάρχει κάποια σοβαρή αιτία για τους πονοκέφαλούς τους, όπως ένας όγκος στον εγκέφαλο ή ένα ανεύρυσμα.

Αυτή η ανησυχία παρατηρείται σε ανθρώπους με ημικρανία, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Μία πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι ότι η ημικρανία είναι ένας πονοκέφαλος που έχει συνήθως μεγάλη ένταση πόνου και αυτό μπορεί να κάνει κάποιον να μην μπορεί να δεχτεί ότι δεν υπάρχει «χειροπιαστή» και ενδεχομένως ανησυχητική αιτία.

Επίσης συμβαίνει, άνθρωποι με ημικρανία που στο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον υπάρχει κάποιος που παρουσίασε όγκο ή ανεύρυσμα στο κεφάλι συχνά ζητούν να κάνουν μία εξέταση «για να είναι σίγουροι».

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, εξετάσεις για λόγους καθησυχασμού δεν πρέπει να γίνονται. Ο γιατρός θα πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά στον ημικρανικό ασθενή την κατάσταση, καθώς και ότι είναι σίγουρος για τη διάγνωση του, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει απεικόνιση. Εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του γιατρού, αυτό θα πρέπει να αρκεί για να καθησυχάσει τον ασθενή. Εξάλλου, ο κάθε άνθρωπος με ημικρανία μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο νευρολόγος του, αν έχει υποψία σοβαρής υποκείμενης αιτίας για τον πονοκέφαλό του, θα συστήσει πρώτος αυτός τη διενέργεια απεικόνισης του εγκεφάλου.

Φωτογραφία: Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Στην ημικρανία είναι φυσιολογική, ενώ αν η κλινική διάγνωση είναι σίγουρη, δεν χρειάζεται να γίνει. 

Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Στην ημικρανία είναι φυσιολογική, ενώ αν η κλινική διάγνωση είναι σίγουρη, δεν χρειάζεται να γίνει.

Να σημειωθεί πως πολλές φορές μία απεικόνιση μπορεί προσωρινά μόνο να καθησυχάσει κάποιον, με αποτέλεσμα να πρέπει να μπει στη διαδικασία να την επαναλάβει ή και να κάνει πιο ειδικές εξετάσεις: Για παράδειγμα, κάποιος ζητά και κάνει μία αξονική τομογραφία για να καθησυχαστεί. Αυτή είναι φυσιολογική, αλλά ο ασθενής ζητά και κάνει μαγνητική τομογραφία, για να είναι πιο σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποια μικρή βλάβη, που η αξονική δεν μπορεί να δείξει. Και η μαγνητική τομογραφία είναι φυσιολογική, αλλά ο ασθενής τώρα ζητά μαγνητική αγγειογραφία, για να φανούν τα αγγεία, και όταν και αυτή βγαίνει φυσιολογική, ζητάει και ψηφιακή αγγειογραφία για να φανεί τυχόν μικρό ανεύρυσμα. Αυτή η ιστορία είναι αληθινή και δείχνει ότι απεικόνιση του εγκεφάλου για λόγους καθησυχασμού δεν χρειάζεται και πρέπει να γίνεται.

Συνέχεια ανάγνωσης

Χρειάζεται στην ημικρανία να γίνουν εξετάσεις;

Intro Text (Dynamic):

Όπως έχει αναφερθεί και νωρίτερα, δεν υπάρχει καμία ειδική εξέταση που να μπορεί να βάλει τη διάγνωση της ημικρανίας...

Χρειάζεται στην ημικρανία να γίνουν εξετάσεις;

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Όπως έχει αναφερθεί και νωρίτερα, δεν υπάρχει καμία ειδική εξέταση που να μπορεί να βάλει τη διάγνωση της ημικρανίας.

Η διάγνωση της ημικρανίας γίνεται με βάση το ιστορικό των πονοκεφάλων που ο ασθενής αναφέρει στο νευρολόγο του. Εφόσον το ιστορικό είναι τυπικό για ημικρανία και η νευρολογική εξέταση που θα διενεργήσει ο γιατρός δεν έχει παθολογικά ευρήματα, η διάγνωση της ημικρανίας τίθεται και δεν απαιτείται κανένας περαιτέρω έλεγχος με εξετάσεις.

Στην ημικρανία, όλες οι συνηθισμένες εξετάσεις (εξετάσεις αίματος, αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου) είναι φυσιολογικές. Ορισμένες εξετάσεις, όπως το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (αλλιώς: εγκεφαλογράφημα), είναι δυνατόν σε μερικούς ανθρώπους με ημικρανία να δείξουν ήπιες διαφορές από το φυσιολογικό. Ωστόσο, τέτοιου είδους ευρήματα, ακόμη και αν υπάρχουν, δεν μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της ημικρανίας, καθώς μπορεί να βρεθούν στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και σε ανθρώπους χωρίς ημικρανία αλλά και χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα υγείας. Επιπροσθέτως, ακόμη και αν αυτές οι διαφορές βρεθούν στο εγκεφαλογράφημα, δεν σημαίνουν πρακτικά κάτι για τον άνθρωπο (για παράδειγμα, δεν σημαίνουν ότι αυτός θα έχει πιο συχνές ή πιο δυνατές ημικρανίες ή ότι θα πρέπει να λάβει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία). Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δεν χρησιμοποιείται σήμερα ως εξέταση στη διάγνωση ή την παρακολούθηση ανθρώπων με ημικρανία, εκτός από ορισμένες, ειδικές περιπτώσεις που υπάρχουν άτυπα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με επιληψία.

Στην παρακάτω φωτογραφία, ένα πραγματικό παράδειγμα ιατρικού φακέλλου ασθενούς που προσήλθε για εξέταση σε ιατρείο κεφαλαλγίας, γεμάτου αχρείαστες εξετάσεις.

Κατάχρηση εξετάσεων σε ασθενή με χρόνια ημικρανία

Σήμερα, που η ιατρική έρευνα στον τομέα της ημικρανίας προοδεύει σημαντικά, ξέρουμε ότι με ειδικές εξετάσεις (για παράδειγμα, ειδικού τύπου μαγνητική τομογραφία) μπορούμε να δούμε διαφορές ανάμεσα στον εγκέφαλο ανθρώπων με ημικρανία και ανθρώπων χωρίς ημικρανία. Για την ώρα όμως, αυτές οι εξετάσεις γίνονται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο και δεν έχουν εφαρμογή στην καθημερινή κλινική ιατρική πράξη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ημικρανίες σας; Εξακριβώστε το με την κλίμακα MIDAS

Intro Text (Dynamic):

Το ερωτηματολόγιο MIDAS αποσκοπεί στην αξιολόγηση της επίπτωσης που έχουν οι ημικρανίες στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου...

Πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ημικρανίες σας; Εξακριβώστε το με την κλίμακα MIDAS

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Αν και η διάγνωση της ημικρανίας είναι κλινική, υπάρχουν ειδικές κλίμακες και ερωτηματολόγια που στην ημικρανία χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν, καταγράψουν και πιστοποιήσουν την βαρύτητα της νόσου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημικρανία γνωρίζουν πως μια κρίση ημικρανίας μπορεί καταστρέψει μέρες από τη ζωή τους, ενώ αν οι κρίσεις είναι συχνές, τότε μπορεί να διαταράσσεται η φυσιολογική τους καθημερινότητα. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι κρίσεις ημικρανίας ίδιες, ενώ από άτομο σε άτομο υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην επίπτωση που η ημικρανία έχει στη ζωή του. Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη, για να μπορεί καλύτερα να κατανοήσει την επίπτωση της ημικρανίας στη ζωή ενός ανθρώπου, χρησιμοποιεί ειδικά ερωτηματολόγια που ονομάζονται κλίμακες, έτσι ώστε να ποσοτικοποείται και να αναλύεται καλύτερα το πρόβλημα. Έτσι, πέρα από την καταγραφή της συχνότητας μιας ημικρανίας, η χρήση κλιμάκων συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος και στην παρακολούθηση της θεραπείας. 

Σημαντικό είναι πως οι κλίμακες, πέρα από την κλινική πράξη, χρησιμοποιούνται πάντα σε κλινικές μελέτες, ενώ πιθανότατα στο προσεχές μέλλον θα απαιτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, για να καλυφθούν θεραπείες μεγάλου κόστους, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Έτσι, είναι σημαντικό να υπάρχουν στο ιστορικό ενός ασθενούς.

Η έλευση των νέων φαρμάκων για την ημικρανία, που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα φέρνει τις κλίμακες όπως η MIDAS πιο κοντά στην καθημερινή κλινική πράξη ακόμη και των μη ειδικών, καθώς ουσιαστικά απαιτούνται από τις αρχές για την παρακολούθηση της προόδου της θεραπείας.

Μία από τις κλίμακες που διεθνώς χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ημικρανία είναι η κλίμακα MIDAS.

Το ερωτηματολόγιο MIDAS (δημιουργημένο από τον αμερικανό νευρολόγο Richard Lipton και συνεργάτες του) αποσκοπεί στην αξιολόγηση της επίπτωσης που έχουν οι ημικρανίες ή, γενικότερα, οι πονοκέφαλοι στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου, και καταγράφει την επίπτωση αυτή με τέτοιο τρόπο, που να μπορεί να εκφραστεί ως μία βαθμολογία. Έτσι, το ερωτηματολόγιο MIDAS βοηθά στην πληρέστερη κατανόηση των ημικρανιών ή των πονοκεφάλων. Επιπροσθέτως, μπορεί να επαναληφθεί μετά από κάποιο διάστημα, για να αξιολογηθεί η πορεία μίας θεραπείας.

Η μετάφραση και προσαρμογή του ερωτηματολογίου MIDAS στα ελληνικά έγινε το 2017 και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Pharmacoeconomics από τους ερευνητές Οικονομίδη Θ, Βικελή Μ και συνεργάτες. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για να είναι είναι επιστημονικά έγκυρο ένα ερωτηματολόγιο που αρχικά δημιουργήθηκε σε μια άλλη γλώσσα.

ερωτηματολόγιο MIDAS

Πώς να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο:

Ακολουθήστε τις οδηγίες και συμπληρώστε την απάντηση στις ερωτήσεις 1 έως 5.

  • Η απάντηση σας αφορά το πόσο συχνά οι δραστηριότητες σας επηρεάστηκαν από οποιονδήποτε πονοκέφαλο κατά τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Εάν δεν πραγματοποιήσατε καθόλου κάποια δραστηριότητα τους τελευταίους 3 μήνες, βάλτε στην σχετική ερώτηση βαθμό μηδέν.
  • Στις ερωτήσεις 1 και 2, με τους όρους «εργασία» και «σχολείο» εννοείται η αμειβόμενη εργασία ή η οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα (σχολείο, φροντιστήριο, πανεπιστήμιο κλπ), αντίστοιχα.
  • Στις  ερωτήσεις 3 και 4, με τον όρο «οικιακές εργασίες» εννοούνται δραστηριότητες όπως η καθαριότητα, το μαγείρεμα, η συντήρηση του σπιτιού, τα ψώνια, καθώς και η φροντίδα για τα παιδιά και τους συγγενείς.
  • Εάν ένας πονοκέφαλος έχει επίπτωση σε περισσότερους από έναν τομείς δραστηριοτήτων (π.χ. εργασία και δουλειές του σπιτιού), βαθμολογήστε τον ΚΑΙ στις ερωτήσεις 1-2 και στις ερωτήσεις 3-4.

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της επίπτωσης της ημικρανίας στην καθημερινή ζωή MIDAS (Migraine Impact Disability Assessment Score)

  • 1. Πόσες ημέρες, συνολικά, κατά τους τελευταίους 3 μήνες απουσιάσατε από την εργασία σας ή από το σχολείο, εξαιτίας ενός πονοκεφάλου;.....

  • 2. Πόσες ημέρες, συνολικά,  κατά τους τελευταίους 3 μήνες η παραγωγικότητα σας στην εργασία ή στο σχολείο, μειώθηκε κατά 50% ή και περισσότερο, εξαιτίας ενός πονοκεφάλου;..... (Μην συμπεριλάβετε τις ημέρες που απουσιάσατε από τη δουλειά ή το σχολείο, οι οποίες θα πρέπει να έχουν συνυπολογιστεί στην απάντηση της ερώτησης 1).

  • 3. Πόσες ημέρες, συνολικά, κατά τους τελευταίους 3 μήνες δεν κάνατε τις οικιακές σας εργασίες, εξαιτίας ενός πονοκεφάλου;.....

  • 4. Πόσες ημέρες, συνολικά, κατά τους τελευταίους 3 μήνες η παραγωγικότητα σας στις οικιακές εργασίες μειώθηκε κατά 50% ή και περισσότερο, εξαιτίας ενός πονοκεφάλου;..... (Μην συμπεριλάβετε τις ημέρες που δεν κάνατε καμία οικιακή εργασία, οι οποίες θα πρέπει να έχουν συνυπολογιστεί στην απάντηση της ερώτησης 3).

  • 5. Πόσες ημέρες, συνολικά, κατά τους τελευταίους 3 μήνες απουσιάσατε από οικογενειακές, κοινωνικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εξαιτίας ενός πονοκεφάλου;.....

Άθροισμα της βαθμολογίας στις ερωτήσεις 1 ως 5 Επίπτωση της ημικρανίας στην καθημερινή ζωή
0-5 Ελάχιστη ή καθόλου
6-10 Ήπια
11-20 Μέτρια
20+ Μεγάλη

Αν η βαθμολογία σας είναι μεγαλύτερη του 5, θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα της ημικρανίας σας με τον νευρολόγο σας, καθώς φαίνεται πως η ημικρανία προκαλεί επιβάρυνση στη ζωή σας.

Πρόσθετες ερωτήσεις:

Ανεξάρτητα από τη βαθμολογία σας στις ερωτήσεις 1 έως 5, απαντήστε τώρα στις ερωτήσεις Α και Β. Αυτές οι απαντήσεις θα βοηθήσουν το γιατρό σας να κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημα των πονοκεφάλων σας, αλλά η βαθμολογία τους ΔΕΝ προστίθεται στη βαθμολογία των ερωτήσεων 1-5 του ερωτηματολογίου MIDAS.


Α. Για πόσες ημέρες, κατά τους τελευταίους 3 μήνες, είχατε πονοκέφαλο (εάν ένας πονοκέφαλος διήρκεσε περισσότερο από 1 ημέρα, μετρήστε κάθε μέρα ξεχωριστά).....

Β. Σε μία κλίμακα από μηδέν έως 10 (0= καθόλου πόνος, 10=ο πιο δυνατός πόνος που ξέρετε), κατά μέσο όρο πόσο δυνατοί ήταν οι πονοκέφαλοί σας;

Για να κατεβάσετε το ερωτηματολόγιο MIDAS σε μορφή PDF κάντε κλικ εδώ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.