11015966 10205168586708440 903497367 nΟ Μιχάλης Κ. Βικελής είναι Ειδικός Νευρολόγος, με εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία των κεφαλαλγιών.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Νευρολογίας στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στις Κεφαλαλγίες στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών Master of Science in Headache Medicine. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε με βαθμό "Άριστα" Διδακτορική Διατριβή πάνω στις κεφαλαλγίες στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κλάδου Κεφαλαλγίας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, τ. Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, τ. εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας στην European Headache Federation, τακτικό μέλος στην Επιτροπή Εκπαίδευσης της International Headache Society, μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και της Επιτροπής Δημοσιεύσεων της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και μέλος του Cluster Headache Study Interest Group της International Headache Society.

.

Διατηρεί ιδιωτικό Ειδικό Ιατρείο Κεφαλαλγίας και Νευρολογικό Ιατρείο στη Γλυφάδα Αττικής (Λαζαράκη 8, Γλυφάδα 16675, τηλέφωνο 2109681760). Επίσης, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας της Α' Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Κλινική Στοματοπροσωπικού Πόνου της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει επί έτη διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Κέντρο Κεφαλαλγίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Στα ιδιαίτερα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, τόσο σε κλινικό επίπεδο (παρακολούθηση ασθενών, συμμετοχή σε ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας νοσοκομείων και λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου), όσο και σε ερευνητικό επίπεδο (μέλος διεθνών και εθνικών ερευνητικών ομάδων, συμμετοχή σε συγγραφή ιατρικών άρθρων για διεθνείς και ελληνικές εκδόσεις) περιλαμβάνονται :

  • Ημικρανία με ή χωρίς αύρα
  • Αθροιστική κεφαλαλγία
  • Νευραλγία τριδύμου
  • Κεφαλαλγία τάσεως
  • Διάφορες άλλες μορφές κεφαλαλγίας

Η θεραπευτική του προσέγγιση στα διάφορα είδη κεφαλαλγίας περιλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση, κλασικές φαρμακευτικές θεραπείες, αλλά και νεότερες μεθόδους, όπως η χορήγηση Botox στη χρόνια ημικρανία, η χρήση ιατρικών συσκευών όπως η συσκευή Cefaly, ο αποκλεισμός των ινιακών νεύρων με ενέσιμη θεραπεία, αλλά και η χρήση ενδεδειγμένων συμπληρωμάτων διατροφής και φυτικών σκευασμάτων, στις περιπτώσεις που αυτά προτείνονται από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. 

Επιπροσθέτως, μέσω διεθνών συνεργασιών και συμμετοχής του ιατρού ως ερευνητή σε προγράμματα κλινικών μελετών, είναι δυνατή η συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και η πρόσβαση σε νέες, πρωτοποριακές θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας.

Έχει συγγράψει περισσότερα από 17 κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα ιατρικά βιβλία, περισσότερα από 30 επιστημονικά άρθρα διεθνή ιατρικά περιοδικά και περισσότερα από 45 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά. Έχει προσκληθεί και έχει δώσει περισσότερες από 140 διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια.

Έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την εκπαίδευση των ιατρών σε θέματα Κεφαλαλγίας. Είναι βασικός συγγραφέας στο Core Curriculum της International Headache Society για τις Κεφαλαλγίες. Το Core Curriculum είναι το κείμενο το οποίο περιέχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για τις κεφαλαλγίες, τις οποίες επίσημα η International Headache Society θεωρεί πως πρέπει να κατέχει ένας Νευρολόγος (Δείτε το εδώ). Είναι μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.

Επίσης, έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ενημέρωση του κοινού, συμμετέχοντας σε δράσεις του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγίας Ελλάδος, ως προσκεκλημένος ομιλητής, αλλά και δίνοντας ομιλίες, γράφοντας άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές (δείτε σχετικά στο Youtube). Είναι επιστημονικά υπεύθυνος για τον εξειδικευμένο στις κεφαλαλγίες ιστότοπο www.headaches.gr, και αρθρογραφεί για θέματα κεφαλαλγιών σε ιστοσελίδες με γενικά θέματα υγείας, αλλά και στην ανοικτή ομάδα Ημικρανία και Πονοκέφαλος στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού στο Ιατρείο Κεφαλαλγίαςστη Γλυφάδα ή στην Αγία Παρασκευή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Ιατρείου καθημερινά από 09.00 ως 22.00 στο τηλεφωνικό κέντρο 210 96 81 760.

Για ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν στην Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα παροχής συμβουλών μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype). Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η παροχή συμβουλών μέσω τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να υποκαταστήσει ιατρική επίσκεψη, καθώς η κλινική εξέταση -αναπόσπαστο τμήμα της ιατρικής εξέτασης- δεν είναι φυσικά εφικτό να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Ως εκ τούτου, η παροχή συμβουλών μέσω Skype από το γιατρό θα πρέπει να θεωρηθεί πως μπορεί να έχει επικουρικό και μόνο ρόλο στην ιατρική φροντίδα. Για να ορίσετε κάποιο ραντεβού μέσω Skype μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Ιατρείου.

Οι κρίσεις της ημικρανίας χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο που, σε συνδυασμό με τα συνοδά συμπτώματα της ευαισθησίας σε φως ή ήχους, της ναυτίας και ή και των εμέτων, καθιστούν τη φυσιολογική λειτουργικότητα δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι περισσότεροι ημικρανικοί, αν είχαν τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια των κρίσεων θα ήθελα να διακόψουν κάθε δραστηριότητα και να απομονωθούν σε ήσυχο περιβάλλον. Δυστυχώς, αυτό συχνά δεν είναι δυνατόν, καθώς οι περιστάσεις της καθημερινότητας δεν το επιτρέπουν. Ως εκ τούτου, η επαρκής θεραπεία των κρίσεων της ημικρανίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μία μέρα με μειωμένη ή και μηδενική λειτουργικότητα και σε μία μέρα φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική. Οι κρίσεις της ημικρανίας αντιμετωπίζονται με αναλγητικά. Τα απλά αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη σπάνια μπορούν να βοηθήσουν ικανοποιητικά σε κρίσεις ημικρανίας. Συνήθως, προσφέρουν μια απλή ύφεση και πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να παίρνουν πολλαπλές δόσεις, κάτι που δεν είναι σωστό. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη έχουν καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά η συχνή χρήση τους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Οι τριπτάνες, ειδικά αντι-ημικρανικά φάρμακα, έχουν την καλύτερη δράση στις κρίσεις της ημικρανίας και είναι φάρμακα πρώτης επιλογής, στην εποχή μας. Στο προσεχές μέλλον, δύο νέες κατηγορίες φαρμάκων κατά των κρίσεων ημικρανίας, με ακόμη εκλεκτικότερη δράση στους υποδοχείς της σεροτονίνης, όπως το lasmiditan, ή με δράση στους υποδοχείς του CGRP αναμένεται να προσφέρουν ακόμη περισσότερες λύσεις. Διαβάστε στις επιμέρους ενότητες του headaches.gr αναλυτικότερα στοιχεία για τη θεραπεία των κρίσεων της ημικρανίας.

Η ημικρανία είναι μια ασθένεια- όσοι έχουν νιώσει την εμπειρία μιας ημικρανικής κρίσης δεν μπορούν να το περιγράψουν με άλλο τρόπο. Ιατρικά μιλώντας, είναι μια χρόνια ασθένεια, η οποία εμφανίζεται σε επεισόδια, ή αλλιώς κρίσεις. Όταν οι κρίσεις είναι αραιές και ανταποκρίνονται στη θεραπεία των κρίσεων, κάποια άλλη ιατρική παρέμβαση δεν απαιτείται. Αν όμως οι κρίσεις είναι συχνές ή δεν ανταποκρίνονται και τόσο καλά στη θεραπεία, είναι εφικτό να γίνει μια προληπτική θεραπεία με σκοπό να τις αραιώσει, να μειώσει την ένταση τους αλλά και να μειώσει τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Η προληπτική θεραπεία της ημικρανίας ξεκινά με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής: Τακτική λήψη νερού και γευμάτων, τακτική άσκηση και σωστό ωράριο ύπνου βοηθούν. Η ιατρική παρέμβαση στο να μειωθούν οι κρίσεις μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Κλασσικές φαρμακευτικές θεραπείες, θεραπεία με συμπληρώματα διατροφής, χρήση ιατρικών συσκευών, χρήση Botox σε περίπτωση χρόνιας ημικρανίας. Η προφυλακτική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 6-12 μήνες και, αν χρειαστεί, να επαναληφθεί. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις έντονων και συχνών κρίσεων, η προφυλακτική αγωγή μπορεί να πρέπει να διαρκέσει περισσότερο. Οι νεότερες εξελίξεις στο πολύ ενδιαφέρον αυτό κομμάτι αφορούν την εισαγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του CGRP, των πρώτων απόλυτα εξειδικευμένων προληπτικών κατά της ημικρανίας φαρμάκων στη ιατρική χρήση. Διαβάστε στις επιμέρους ενότητες του www.headaches.gr αναλυτικότερα στοιχεία για τη προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας.