Πονοκέφαλος πολύ συχνά, κάθε μέρα ή μόνιμος πονοκέφαλος

Intro Text (Dynamic):

Ο συχνός ή και καθημερινός πονοκέφαλος απαιτεί, καταρχάς, έλεγχο και κατόπιν θεραπεία...

Πονοκέφαλος πολύ συχνά, κάθε μέρα ή μόνιμος πονοκέφαλος

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ένας σχεδόν καθημερινός πονοκέφαλος ή και καθημερινός πονοκέφαλος δυστυχώς ουσιαστικά κυριαρχεί στην καθημερινότητα, με καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ένας καθημερινός πονοκέφαλος δεν εμφανίζει υποχωρεί καθόλου και γίνεται ένας μόνιμος πονοκέφαλος, ημέρα και νύχτα για μέρες ή και για μήνες. Τις περισσότερες φορές, ένας συχνός, καθημερινός ή μόνιμος πονοκέφαλος παρουσιάζεται σε ανθρώπους με μακρό ιστορικό ενός πονοκεφάλου που, σταδιακά, έγινε όλο και πιο συχνός. 

Ένας τόσο συχνός πονοκέφαλος απαιτεί προσεκτική εκτίμηση από ειδικό στους πονοκεφάλους γιατρό ή σε ειδικό Ιατρείο Κεφαλαλγίας, τόσο για να διαπιστωθεί η αιτία του, όσο και για να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Το αν θα πρέπει να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις θα το αποφασίσει ο ιατρός, με βάση το ιστορικό και την κλινική νευρολογική εξέταση (δείτε περισσότερα, για παράδειγμα στην ημικρανία,  στην ενότητα “Χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις;”). Εφόσον η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική και έχει αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας υποκείμενης αιτίας (για παράδειγμα, ένας όγκος- δείτε περισσότερα στην ενότητα “Άλλοι πονοκέφαλοι"), τότε πιθανότατα η συχνή ή και καθημερινή κεφαλαλγία να υποκρύπτει μία από τις εξής καταστάσεις: 

  1. Κατάχρηση φαρμάκων για τον πονοκέφαλο
  2. Χρόνια ημικρανία
  3. Χρόνιο πονοκέφαλος τύπου τάσεως (χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως)
  4. Πρόσφατης έναρξης επίμονη καθημερινή κεφαλαλγία
  5. Αθροιστική κεφαλαλγία
  6. Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua)

Δείτε παρακάτω μία σύντομη περιγραφή για κάθε μία από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο πολύ συχνά, καθημερινά ή και μόνιμα.

συνεχης μονιμος πονοκεφαλος καθε μερα

1. Κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων 

Η κατάχρηση φαρμάκων για πονοκέφαλο είναι μία συχνή αιτία της χρόνιας καθημερινής κεφαλαλγίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους με ημικρανία ή πονοκέφαλο τύπου τάσεως. Συνήθως, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ημικρανία ή πονοκέφαλο τάσεως για πολλά χρόνια και που, με την πάροδο των ετών, οι κρίσεις πονοκεφάλου γίνονται σταδιακά συχνότερες και πιο ισχυρές και οι ασθενείς λαμβάνουν όλο και περισσότερα φάρμακα. Σταδιακά, οι πονοκέφαλοι μπορούν να γίνουν καθημερινοί, συνοδευόμενοι από καθημερινή χρήση φαρμάκων (ο συγγραφέας αυτού του κειμένου έχει συναντήσει ασθενή που έκανε χρήση περισσότερων από 40 παυσίπονων χάπια την ημέρα). Η αυξημένη χρήση φαρμάκων καθιστά τον πονοκέφαλο πιο ανθεκτικό και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται, οδηγώντας διαρκώς σε μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων και σε ανθεκτικότερους και συχνότερους πονοκεφάλους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν φταίει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά ότι η χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία εξαιτίας κατάχρησης φαρμάκων μπορεί να εμφανιστεί με κάθε φάρμακο, από τα πιο απλά (π.χ. παρακεταμόλη) ως τα πιο σύγχρονα (π.χ. τριπτάνες). Φαίνεται, ότι αυτό που φταίει είναι η κακή χρήση των φαρμάκων και η μη ύπαρξη ορίων στη χρήση τους. Σε γενικές γραμμές, κάθε άνθρωπος που λαμβάνει οποιοδήποτε φάρμακο για το πονοκέφαλο σε συχνότητα μεγαλύτερη από 10-15 ημέρες το μήνα, πιθανότατα κάνει κατάχρηση φαρμάκων και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μεταπέσει σταδιακά σε χρόνια ακόμη και καθημερινή κεφαλαλγία.

Η θεραπεία της κεφαλαλγίας  με κατάχρηση φαρμάκων απαιτεί σύνθετη προφυλακτική θεραπεία και είναι αρκετά δύσκολή, καθώς πολλοί ασθενείς αρχικά βελτιώνονται, αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν. Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για την κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων για την κεφαλαλγία.

 

2. Χρόνια ημικρανία

Ενώ στις περισσότερες ιατρικές παθήσεις, ο όρος «χρόνιος» σημαίνει ότι η πάθηση υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, στην ημικρανία ο όρος «χρόνια ημικρανία» σημαίνει ότι η ημικρανία εμφανίζεται πολύ συχνά, περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Δεν έχουν πολλοί άνθρωποι με ημικρανία τη χρόνια μορφή της: Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημικρανία θα έχουν περιστασιακά και μόνο κρίσεις, συνήθως από 1 ως 3 φορές τον μήνα ή και αραιότερα. Σε μερικούς ανθρώπους, εντούτοις, οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να γίνουν σταδιακά πολύ συχνές, και μπορούν ακόμη και να εξελιχθούν σε μια κατάσταση όπου ο άνθρωπος έχει πονοκέφαλο 15 ημέρες μηνιαίως ή περισσότερο, να μεταπέσει, δηλαδή, σε χρόνια ημικρανία. Στη χρόνια ημικρανία μπορεί να χαθούν τα αρχικά, τυπικά χαρακτηριστικά της ημικρανίας και να υπάρχει ένας πονοκέφαλος συνεχής ή σχεδόν συνεχής, χωρίς ιδιαίτερη δυσανεξία στο φως και τους θορύβους, χωρίς ναυτία και έμετο. Οι άνθρωποι που έχουν χρόνια ημικρανία πραγματικά υποφέρουν, βρισκόμενοι διαρκώς μέσα σε μία κατάσταση πόνου και ανημποριάς. Η χρόνια ημικρανία απαιτεί προφυλακτική θεραπεία. Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για τη χρόνια ημικρανία.

 

3. Χρόνιος πονοκέφαλος τύπου τάσεως (χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως)

Όπως και στη χρόνια ημικρανία, στον χρόνιο πονοκέφαλο τύπου τάσεως οι άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο για περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως συχνά περιγράφεται σαν «βάρος» ή «σφίξιμο» στο κεφάλι, συχνά και στις δύο πλευρές. Αν και ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως είναι συνήθως πιο ήπιος από την ημικρανία, όταν υπάρχει τόσο συχνά όσο στη χρόνια μορφή, μπορεί να είναι πραγματικά βασανιστικός. Ο χρόνιος πονοκέφαλος τύπου τάσεως συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά, σε άτομα με ιστορικό επεισοδιακών πονοκεφάλων τάσεως και απαιτεί προφυλακτική θεραπεία. Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για την κεφαλαλγία τάσεως.

 

4. Πρόσφατης έναρξης επίμονη καθημερινή κεφαλαλγία

Πρόκειται για πραγματικά σπάνια μορφή πονοκεφάλου. Αφορά άτομα, τα οποία χωρίς να έχουν ιστορικό πονοκεφάλων, ξαφνικά αναπτύσσουν έναν καθημερινό, έντονο πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να υπάρχει σχεδόν κάθε μέρα, για πολλές ώρες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ένα τέτοιο ιστορικό είναι ύποπτο για ύπαρξη σοβαρής υποκείμενης αιτίας (δείτε την σχετική παράγραφο, “Άλλοι πονοκέφαλοι”) και ότι μόνο μετά από έλεγχο και αποκλεισμό κάθε τέτοιας πιθανότητας τίθεται η διάγνωση της πρόσφατης έναρξης καθημερινής κεφαλαλγίας. Είναι άγνωστο τι προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις των περιπτώσεων πρόσφατης έναρξης επίμονης καθημερινής κεφαλαλγίας. Μια θεωρία είναι ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές προκαλούνται από κάποια ιογενή λοίμωξη.

 

5. Αθροιστική κεφαλαλγία

Η αθροιστική κεφαλαλγία έχει χαρακτηριστική εικόνα. Εμφανίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως μερικών εβδομάδων) καθημερινά και κατόπιν εξαφανίζεται για μήνες ή χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει και η χρόνια μορφή αθροιστικής κεφαλαλγίας, στην οποία οι κρίσεις εμφανίζονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά για χρόνια. Στην αθροιστική κεφαλαλγία ο πόνος εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συχνά πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή «τρέξιμο» του ρουθουνιού από την πλευρά του πόνου, κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την μεριά του πόνου. Στην αθροιστική κεφαλαλγία οι κρίσεις διαρκούν για λεπτά ή ώρες και στη συνέχεια υποχωρούν. Μπορεί να εμφανίζονται μία ή και πολλές φορές την ημέρα και έτσι είναι ένας πονοκέφαλος καθημερινός, αλλά όχι μόνιμος. Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για την αθροιστική κεφαλαλγία.

 

6. Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua)

Είναι μια σπάνια μορφή συνεχούς (όλη ημέρα και όλη νύχτα!) πονοκέφαλου που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αφορά μόνο μία πλευρά της κεφαλής. Ο πόνος είναι σε γενικές γραμμές μέτριας έντασης, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν κρίσεις έντονου πόνου, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί το μάτι από την πλευρά του πόνου να δακρύζει, το βλέφαρο να πέφτει, το ρουθούνι να βουλώνει ή και να «τρέχει». Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για την συνεχή μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua).

 

Θεραπεία των χρόνιων καθημερινών πονοκεφαλών

Όπως είναι φυσικό, σε μία κατάσταση όπως η πολύ συχνή ως καθημερινή κεφαλαλγία, που μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, η επιτυχής θεραπεία εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση.  Στις σχετικές ενότητες αυτού του ιστοτόπου, που το κάθε θέμα περιγράφεται αναλυτικά, αναφέρονται στοιχεία για την φαρμακευτική και μη φαρμακευτική αντιμετώπιση του κάθε είδους πονοκεφάλου.

Δημοφιλή Άρθρα

Συνέχεια ανάγνωσης

Πονοκέφαλος που έρχεται τέσσερις έως δέκα φορές τον μήνα

Intro Text (Dynamic):

Ένας πονοκέφαλος που έρχεται 2-3 φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα...

Πονοκέφαλος πολλές φορές το μήνα

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ένας πονοκέφαλος που εμφανίζεται από τέσσερεις ως δέκα φορές τον μήνα, είναι σε κάθε περίπτωση ένα μάλλον σημαντικό πρόβλημα. 

Αν και πιθανότητα πρόκειται για ημικρανία ή πονοκέφαλο τύπου τάσεως (δείτε αναλυτικότερα τις σχετικές ενότητες "Πονοκέφαλος: Είδη και κατηγορίες", “Διάγνωση της ημικρανίας”, “Πονοκέφαλος τάσεως” για να δείτε πως διακρίνονται αυτά τα είδη πονοκεφάλου μεταξύ τους), όταν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται από τέσσερις ως δέκα φορές τον μήνα δεν αποκλείεται να πρόκειται ταυτόχρονα για δύο είδη πονοκεφάλων («μεικτή κεφαλαλγία»), ενώ ασφαλώς και θα πρέπει να διερευνηθεί και να αποκλειστεί η ύπαρξη μίας δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός στους πονοκεφάλους γιατρός θα πρέπει να διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. (Η περιγραφή που ακολουθεί γίνεται για ενημερωτικούς λόγους και μόνο. Αν υποφέρετε από κεφαλαλγίες θα πρέπει να επισκεφθείτε ιατρό).

 

Το μέγεθος του προβλήματος.

Τέσσερεις ως δέκα πονοκέφαλοι τον μήνα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία τους και η κλινική τους εικόνα (πονοκέφαλος τάσεως, ημικρανία, άλλου είδους πονοκέφαλος), ακόμη και αν είναι ήπιοι στην έντασή τους και υποχωρούν σχετικά εύκολα να την φαρμακευτική θεραπεία. Βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα αν πρόκειται για κρίσεις ημικρανίας, ειδικά αν έχουν μεγάλη ένταση ή αν συνοδεύονται από έντονα συμπτώματα (τάση για εμετό, εμετός, δυσανεξία σε φως και ήχους) που καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι. Άνθρωποι που έχουν τέτοια συχνότητα ημικρανίας πραγματικά υποφέρουν, η δε ποιότητα της ζωής τους είναι κακή. Επιπροσθέτως, η καθημερινή αναμονή της επόμενης ημικρανικής κρίσης καθιστά ακόμη και τις ημέρες που ο πονοκέφαλος δεν εμφανίζεται, γεμάτες άγχος και απαισιοδοξία.

 

Τι μπορεί να γίνει θεραπευτικά;

Όπως προαναφέρθηκε, άνθρωποι που έχουν πονοκέφαλο τέσσερεις ως δέκα φορές τον μήνα θα πρέπει καταρχάς να επισκεφτούν γιατρό για να τεθεί η σωστή διάγνωση. Αφού τεθεί η διάγνωση, θα πρέπει να επιλεγεί η πιο κατάλληλη θεραπεία. Αν πρόκειται για ημικρανία ή για πονοκέφαλο τάσεως, η θεραπεία ξεκινά με το να συστηθεί κάποιο φάρμακο για να αντιμετωπιστεί ο πόνος. Υπενθυμίζεται ότι, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση πονοκεφάλου, επιθυμητό είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που, όταν ο ασθενής το λάβει, μέσα σε λίγη ώρα θα είναι απολύτως καλά. Ο στόχος δηλαδή, δεν πρέπει να είναι απλά να παίρνει κάποιος ένα φάρμακο για να μειωθεί ο πόνος, αλλά για να υποχωρήσει πλήρως.

Πολλά φάρμακα διατίθενται για τη θεραπεία του πονοκέφαλου τάσεως και της ημικρανίας. Στον πονοκέφαλο τάσεως κυρίως χρησιμοποιούνται τα απλά παυσίπονα και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ιβουπροφαίνη). Στην ημικρανία, ευρέως χρησιμοποιούνται  οι τριπτάνες (π.χ. ριζατριπτάνη, ελετριπτάνη). Στη σημερινή εποχή, οι τριπτάνες αποτελούν συνήθως την πρώτη επιλογή για ανθρώπους που έχουν συνήθως μέτριας ή μεγάλης έντασης ημικρανικές κρίσεις, ενώ σε ανθρώπους με μικρής έντασης ημικρανικές κρίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα απλό αναλγητικό ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες (προσοχή: Δεν έχουν όλα τα απλά αναλγητικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη καλό ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ακόμη και σε ήπιες ημικρανικές κρίσεις). Σε κάθε περίπτωση, η κάθε είδους θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται μετά από σύσταση γιατρού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία της κεφαλαλγίας τάσεως και τη θεραπεία των κρίσεων της ημικρανίας, δείτε αναλυτικά στοιχεία στις σχετικές σελίδες.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όλα τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ημικρανία, από τα απλά παυσίπονα ως τις τριπτάνες, λειτουργούν καλύτερα εάν ληφθούν νωρίς κατά την διάρκεια της κρίσης. Αν η λήψη τους καθυστερήσει, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο καλά εδραιωμένος, που  μπορεί πλέον να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το λάθος στην έγκαιρη λήψη του φαρμάκου το κάνουν οι περισσότεροι ασθενείς, είτε σκεφτόμενοι λαθεμένα από μόνοι τους («το καθυστερώ μήπως και ο πόνος περάσει από μόνος του, μήπως δεν είναι ημικρανία»), είτε ακόμη και μετά από λαθεμένη σύσταση γιατρού (ο οποίος μπορεί να πει την παρωχημένη άποψη «αυτό το φάρμακο είναι για την πολύ δυνατή κρίση, όταν ο πόνος φτάσει στο απροχώρητο»).

Τις περισσότερες φορές, σε ανθρώπους που έχουν πονοκέφαλο τύπου τάσεως ή ημικρανία από τέσσερεις ως δέκα φορές τον μήνα, επιλέγεται και η προφυλακτική θεραπεία. Αυτό γίνεται πολύ πιο συχνά αν οι κρίσεις έχουν πολύ μεγάλη ένταση και περιορίζουν ή και καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι, αν δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με τα φάρμακα ή σε διάφορες άλλες περιπτώσεις (δείτε περισσότερα στις σχετικές σελίδες). Σκοπός της προφυλακτικής θεραπείας είναι η μείωση της συχνότητας, διάρκειας και βαρύτητας των μελλοντικών κρίσεων πονοκεφάλου (ημικρανίας ή πονοκεφάλου τάσεως), η δε διάρκειά της είναι συνήθως λίγοι μήνες. Στην προφυλακτική θεραπεία της κεφαλαλγίας τάσεως και της ημικρανίας χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές, αλλά και μη φαρμακευτικές επιλογές, που αναλύονται στις σχετικές ενότητες. Για την ημικρανία, τα συμπληρώματα διατροφής, οι ιατρικές συσκευές, οι φαρμακευτικές θεραπείες και τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν κάποιες από τις επιλογές. 

 

Τι μπορεί να γίνει πέραν της φαρμακευτικής θεραπείας;

Στους περισσότερους ανθρώπους που ανθρώπους που έχουν πονοκέφαλο τύπου τάσεως ή ημικρανία από τέσσερεις ως δέκα φορές τον μήνα, η εξεύρεση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής που να λειτουργεί καλά για τον έλεγχο των κρίσεων και, παράλληλα, της κατάλληλης προληπτικής αγωγής που μειώνει τη συχνότητα των κρίσεων μπορεί να θέσει το πρόβλημα υπό (σχετικό, τουλάχιστον) έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει, με σκοπό να βελτιώσει το πρόβλημα της ημικρανίας μακροπρόθεσμα, όπως η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, με σωστή ενυδάτωση, διατροφή, άσκηση και ωράριο ύπνου. Για πολλούς ανθρώπους με ημικρανία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να «πυροδοτήσουν» μία κρίση (δείτε περισσότερα στην παράγραφο "Εκλυτικοί παράγοντες και ημικρανία"). Αν υπάρχουν τέτοιοι εκλυτικοί παράγοντες, η αποφυγή τους μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της συχνότητας της ημικρανίας. Δηλαδή, η βελτίωση του τρόπου ζωής, μπορεί να κάνει κάποιον λιγότερο επιρρεπή σε ημικρανίες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πονοκέφαλος που έρχεται δύο ή τρεις φορές τον μήνα

Intro Text (Dynamic):

Ένας πονοκέφαλος λίγες φορές το μήνα, αν έχει μεγάλη ένταση, μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα...

Πονοκέφαλος που έρχεται λίγες φορές τον μήνα

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Αν έχετε δύο ή τρεις πονοκεφάλους τον μήνα, τότε πιθανότητα έχετε ημικρανία ή πονοκέφαλο τύπου τάσεως.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός στους πονοκεφάλους γιατρός ή με μία επίσκεψη σε Ιατρείο Κεφαλαλγίας μπορεί να διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Λόγω της σχετικά μικρότερης έντασης του πονοκεφάλου τύπου τάσεως, ειδικά αν εμφανίζεται δύο ή τρεις φορές τον μήνα, συνήθως δεν προβληματίζει τους πάσχοντες. Για τον λόγο αυτό, στο υπόλοιπο της ενότητας αυτής θα γίνει αναφορά αποκλειστικά στην ημικρανία. (Η περιγραφή που ακολουθεί γίνεται για ενημερωτικούς λόγους και μόνο. Αν υποφέρετε από κεφαλαλγίες θα πρέπει να επισκεφθείτε ιατρό).

 

Το μέγεθος του προβλήματος.

Δύο ή τρεις κρίσεις ημικρανίας τον μήνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά αν έχουν μεγάλη ένταση ή αν συνοδεύονται από έντονα συμπτώματα (τάση για εμετό, εμετός, δυσανεξία σε φως και ήχους) που καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι. Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα είναι το ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα έρθει η ημικρανία, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι που έχουν ημικρανία δύο ή τρεις φορές τον μήνα, ζουν όλο τον μήνα με το άγχος του πότε θα έρθει η επόμενη κρίση.

 

Τι μπορεί να γίνει θεραπευτικά;

Άνθρωποι που έχουν ημικρανία δύο ή τρεις φορές τον μήνα θα πρέπει να βρουν ποιο είναι το φάρμακο που, όταν η ημικρανία έρθει, θα το πάρουν και σε λίγη ώρα θα είναι απολύτως καλά. Ο στόχος δηλαδή, δεν πρέπει να είναι απλά να παίρνει κάποιος ένα φάρμακο για να μειωθεί ο πόνος, αλλά για να υποχωρήσει πλήρως.

Πολλά φάρμακα διατίθενται για τη θεραπεία της ημικρανίας. Στη σημερινή εποχή, οι τριπτάνες αποτελούν συνήθως την πρώτη επιλογή για ανθρώπους που έχουν συνήθως μέτριας ή μεγάλης έντασης ημικρανικές κρίσεις, ενώ σε ανθρώπους με μικρής έντασης ημικρανικές κρίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα απλό αναλγητικό ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες (προσοχή: Δεν έχουν όλα τα απλά αναλγητικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη καλό ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ακόμη και σε ήπιες ημικρανίκες κρίσεις). Σε κάθε περίπτωση, η κάθε είδους θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται μετά από σύσταση γιατρού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θεραπεία των κρίσεων της ημικρανίας, δείτε αναλυτικά στοιχεία στη σχετική ενότητα.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι όλα τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ημικρανία, από τα απλά παυσίπονα ως τις τριπτάνες, λειτουργούν καλύτερα εάν ληφθούν νωρίς κατά την διάρκεια της κρίσης. Αν η λήψη τους καθυστερήσει, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο καλά εδραιωμένος, που  μπορεί πλέον να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το λάθος στην έγκαιρη λήψη του φαρμάκου το κάνουν πολλοί ασθενείς, είτε σκεφτόμενοι λαθεμένα από μόνοι τους («το καθυστερώ μήπως και ο πόνος περάσει από μόνος του, μήπως δεν είναι ημικρανία»), είτε ακόμη και μετά από λαθεμένη σύσταση γιατρού (ο οποίος μπορεί να πει την παρωχημένη άποψη «αυτό το φάρμακο είναι για την πολύ δυνατή κρίση, όταν ο πόνος φτάσει στο απροχώρητο»).

Με τα κατάλληλα φάρμακα, αν γίνει η σωστή επιλογή, τις περισσότερες φορές μπορούμε να θέσουμε μία ημικρανία που εμφανίζεται δύο ή τρεις φορές τον μήνα υπό έλεγχο. Ωστόσο, πολύ συχνά αυτό δεν επιτυγχάνεται, καθώς γίνονται λάθη, ειδικά όταν ο ασθενής δεν επισκέπτεται ειδικό γιατρό και επιλέγει το φάρμακο μόνος του ή με την βοήθεια φίλων, συγγενών, ακόμη και φαρμακοποιών.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει, με σκοπό να βελτιώσει το πρόβλημα της ημικρανίας μακροπρόθεσμα, όπως η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, με σωστή ενυδάτωση, διατροφή, άσκηση και ωράριο ύπνου. Για πολλούς ανθρώπους με ημικρανία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να «πυροδοτήσουν» μία κρίση (δείτε περισσότερα στην παράγραφο "Εκλυτικοί παράγοντες και ημικρανία"). Αν υπάρχουν τέτοιοι εκλυτικοί παράγοντες, η αποφυγή τους μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της συχνότητας της ημικρανίας. Δηλαδή, η βελτίωση του τρόπου ζωής, μπορεί να κάνει κάποιον λιγότερο επιρρεπή σε ημικρανίες.

Προληπτική θεραπεία σε ανθρώπους με τόσο ήπια ημικρανία, σπάνια θα συστηθεί και, αν αυτό συμβεί, θα είναι πιθανότητα με βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής. Ενίοτε όμως, σε ανθρώπους που έχουν ημικρανία δύο ή τρεις φορές τον μήνα, μερικές φορές επιλέγεται και άλλου τύπου  προφυλακτική θεραπεία. Αυτό γίνεται συχνά αν οι κρίσεις έχουν πολύ μεγάλη ένταση και καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι, αν δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με τα φάρμακα ή σε διάφορες άλλες περιπτώσεις. Σκοπός της προληπτικής θεραπείας είναι η μείωση της συχνότητας, διάρκειας και βαρύτητας των μελλοντικών κρίσεων ημικρανίας, η δε διάρκειά της είναι συνήθως λίγοι μήνες. Για τους διάφοροους τρόπους προληπτικής αγωγής, δείτε τις σχετικές ενότητες.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Πονοκέφαλος που έρχεται μία φορά τον μήνα ή και πιο αραιά

Intro Text (Dynamic):

Πονοκέφαλος μια φορά το μήνα- τι μπορεί να σημαίνει...

Πονοκέφαλος μία φορά το μήνα ή και πιο αραιά

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Αν έχετε έναν πονοκέφαλο τον μήνα ή και πιο αραιά, τότε πιθανότητα έχετε ημικρανία.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός τους πονοκεφάλους γιατρός μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή διάγνωση του πρόβληματος και τη σύσταση της κατάλληλης θεραπείας. Λόγω της σχετικά μικρότερης έντασης του πονοκεφάλου τύπου τάσεως, ειδικά αν εμφανίζεται μία μόνο φορά τον μήνα, συνήθως δεν προβληματίζει τους πάσχοντες. Για τον λόγο αυτό, στο υπόλοιπο της ενότητας αυτής θα γίνει αναφορά αποκλειστικά στην ημικρανία. (Η περιγραφή που ακολουθεί γίνεται για ενημερωτικούς λόγους και μόνο, αν υποφέρετε από κεφαλαλγίες θα πρέπει να επισκεφθείτε ιατρό).

 

Το μέγεθος του προβλήματος 

Άνθρωποι με μια (ή και λιγότερες) ημικρανικές κρίσεις ανά μήνα μπορεί να είναι πραγματικά τυχεροί, τουλάχιστον σε σχέση με άλλους ημικρανικούς, που μπορεί να έχουν ημικρανία πολύ συχνότερα. Ωστόσο, ακόμα και μία ημικρανία κάθε μήνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που καθηλώνει κάποιους ανθρώπους στο κρεβάτι για μία, δύο ή και τρεις ημέρες. Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα είναι το ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα έρθει η ημικρανία, με αποτέλεσμα ακόμη και άνθρωποι που έχουν ημικρανία μόνο μία φορά τον μήνα να ζουν όλο τον μήνα με το άγχος του πότε θα έρθει η επόμενη κρίση.

 

Τι μπορεί να γίνει θεραπευτικά; 

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που έχουν τόσο αραιές κρίσεις ημικρανίας  είναι να βρουν ποιο είναι το φάρμακο που, όταν η ημικρανία έρθει, θα το πάρουν και σε λίγη ώρα θα είναι απολύτως καλά. Δηλαδή, ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλά να παίρνει κάποιος ένα φάρμακο για να μειωθεί ο πόνος, αλλά για να υποχωρήσει πλήρως. 

Πολλά φάρμακα διατίθενται για τη θεραπεία της ημικρανίας. Κυρίως χρησιμοποιούνται τα απλά παυσίπονα (π.χ. παρακεταμόλη), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (π.χ. ναπροξένη, δικλοφενάκη, τολφεναμικό οξύ) και οι τριπτάνες (π.χ. ριζατριπτάνη, φροβατριπτάνη). Στη σημερινή εποχή, οι τριπτάνες αποτελούν συνήθως την πρώτη επιλογή για ανθρώπους που έχουν συνήθως μέτριας ή μεγάλης έντασης ημικρανικές κρίσεις, ενώ σε ανθρώπους με μικρής έντασης ημικρανικές κρίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα απλό αναλγητικό ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες (προσοχή: Δεν έχουν όλα τα απλά αναλγητικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη καλό ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ακόμη και σε ήπιες ημικρανικές κρίσεις). Σε κάθε περίπτωση, η κάθε είδους θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται μετά από σύσταση γιατρού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την ημικρανία, από τα απλά παυσίπονα ως τις τριπτάνες, λειτουργούν καλύτερα εάν ληφθούν νωρίς κατά την διάρκεια της κρίσης. Αν η λήψη τους καθυστερήσει, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο καλά εδραιωμένος, που μπορεί πλέον να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το λάθος στην έγκαιρη λήψη του φαρμάκου το κάνουν πολλοίι ασθενείς, είτε σκεφτόμενοι λαθεμένα από μόνοι τους («το καθυστερώ μήπως και ο πόνος περάσει από μόνος του, μήπως δεν είναι ημικρανία»), είτε ακόμη και μετά από λαθεμένη σύσταση γιατρού (ο οποίος μπορεί να πει την παρωχημένη άποψη «αυτό το φάρμακο είναι για την πολύ δυνατή κρίση, όταν ο πόνος φτάσει στο απροχώρητο»).

Με τα κατάλληλα φάρμακα, αν γίνει η σωστή επιλογή, τις περισσότερες φορές μπορούμε να θέσουμε μία ημικρανία που εμφανίζεται μία φορά τον μήνα ή και πιο αραιά υπό έλεγχο. Ωστόσο, πολύ συχνά αυτό δεν επιτυγχάνεται, καθώς γίνονται λάθη, ειδικά όταν ο ασθενής δεν επισκέπτεται ειδικό γιατρό και επιλέγει το φάρμακο μόνος του ή με την βοήθεια φίλων, συγγενών, ακόμη και φαρμακοποιών (δυστυχώς, ο φαρμακοποιός δεν είναι γιατρός και δεν έχει  την γνώση για να εξετάσει τον ασθενή, να θέσει τη διάγνωση και  να συστήσει σωστή θεραπεία…).

 

Τι μπορεί να γίνει πέραν της φαρμακευτικής θεραπείας

Στους περισσότερους ανθρώπους με αραιές κρίσεις ημικρανίας, η εξεύρεση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής που να λειτουργεί καλά για τον έλεγχο των κρίσεων αρκεί για να θέσει το πρόβλημα υπό έλεγχο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει, με σκοπό να βελτιώσει το πρόβλημα της ημικρανίας μακροπρόθεσμα, όπως η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, με σωστή ενυδάτωση, διατροφή, άσκηση και ωράριο ύπνου. Για πολλούς ανθρώπους με ημικρανία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να «πυροδοτήσουν» μία κρίση (δείτε περισσότερα στην παράγραφο "Εκλυτικοί παράγοντες και ημικρανία"). Αν υπάρχουν τέτοιοι εκλυτικοί παράγοντες, η αποφυγή τους μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της συχνότητας της ημικρανίας. Δηλαδή, η βελτίωση του τρόπου ζωής, μπορεί να κάνει κάποιον λιγότερο επιρρεπή σε ημικρανίες. Προληπτική θεραπεία σε ανθρώπους με τόσο ήπια ημικρανία, σπάνια θα συστηθεί και, αν αυτό συμβεί, θα είναι πιθανότητα με βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διάγνωση και αντιμετώπιση των πονοκεφάλων ανάλογα με τη συχνότητα τους

Intro Text (Dynamic):

Δείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη διάγνωση και θεραπεία των πονοκεφάλων ανάλογα με το πόσο συχνά συμβαίνουν...

Διάγνωση και αντιμετώπιση των πονοκεφάλων ανάλογα με τη συχνότητα τους

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Δείτε στις ενότητες που ακολουθούν πληροφορίες και πρακτικά στοιχεία για τη διάγνωση και θεραπεία των πονοκεφάλων, ανάλογα με το πόσο συχνά συμβαίνουν:

Σε κάθε περίπτωση, οι ενότητες που ακολουθούν αφορούν πονοκεφάλους που έχουν υπάρχουν εδώ για διάστημα αρκετών μηνών και όχι πονοκεφάλους που εμφανίστηκαν μόλις τώρα για πρώτη φορά. Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι δυνατές περιπτώσεις πονοκεφάλου, έτσι αναφορά θα γίνει μόνο στις συχνότερες περιπτώσεις.

Προσοχή: Το περιεχόμενο των σελίδων που ακολουθούν έχει ως σκοπό αποκλειστικά την παροχή γνώσεων και όχι ιατρικών συμβουλών. Η διάγνωση και η θεραπεία των πονοκεφάλων πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό και μόνο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι η ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας μπορεί να υποκαταστήσει την επίσκεψη και την εξέταση από γιατρό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.